Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

FranGo – в търсене на вкусно, бързо и здравословно хапване

Анна Манова

Предлагаме ви една разходка из дебрите на португалската кухня, която обаче ще се случи не по кокетните улички на Лисабон, а в центъра на планинския Самоков. Ако се питате дали е възможно, отговорът е положително категоричен. Наш гид в това кулинарно пътешествие ще бъде самоковецът Димитър Караджинов, който директно от любовта си към снежните приключения и пистите в курорта Боровец се впуска в едно ново предизвикателство – да покани португалския вкус в родния си град. И освен това да му намери подходящ дом и хора, които да разберат и осъществят идеята му.  Това се случва в разгара на лятото – първите дни на август 2018, мечтата се трансформира в реалност. И марката FranGo, буквално преведено – пиле, се появява като нов вкус с адрес Самоков.

Всъщност осем години след първата хапка на традиционно приготвено пиле, съвсем автентично по португалски, в съзнанието на самоковеца Димитър Караджинов се събужда идеята за един по-различен експеримент.  А защо не и предизвикателство към сетивата, които да „избухнат” докосвайки се до нещо непознато. И не на последно място като алтернатива на традиционния български вкус, намиращ се на границата на консерватизма. Това, което го впечатлява и провокира да направи път на португалската кухня в нашия град е отношението, което той усеща между хората, когато посещава за първи път Португалия, което някак естествено се пренася и като отношение към храната. Желанието на Митко е акцентът да бъде поставен не само върху щипката любов в приготвянето на кулинарните изкушения, а храната да бъде максимално чиста и здравословна. За целта пилетата са охладени, поставени в специално приготвена марината и изпечени на дървени въглища. Това е гарант за един добър вкус на прясно приготвена храна.

Амбицията на марката FranGo e да предложи една приятна симбиоза между бързото и здравословно хранене. Съчетание, което до този момент сякаш не можеше да съществува съвместно. И наред с това да бъде природосъобразно. Ако хапвате на място ще ви направят впечатление тарелките и приборите, произведени от компостиращи се материали. Като надеждата на собственика е да осигури компостираща машина и всички отпадъци, генерирани от заведението да се превърнат на тор, а печалбата от нея да отиде отново за такъв вид съдове за бързо хранене. Така се получава затворен кръг.

Чрез FranGo Караджинов отваря кръгозора си и вижда какви са нагласите на българина, който традиционно подхожда с доза недоверие да пробва различни вкусове, както и да влиза в минимален риск. Но в същото време предизвиква себе си и останалите да създаде вкус към португалската кухня.

Think global act locally – или как да мислиш глобално в малкото населено място. Възможно е. И ако си позволим да перефразираме познатата поговорка „Човек е толкова голям, колкото… може да си го позволи”, излизайки от собствените си граници и лични бариери. Мечтата на Митко е FranGo да се превърне в разпознаваем бранд, който да излезе извън периметъра на Самоков.

FranGo не е само пиле! Tам може да хапнете вкусен ориз, гарниран със специален сос, в допълнение с чоризо или с пилешко, да се насладите на домашно приготвен чипс, или да си вземете крехка салата айзберг. Чипсът е от самоковки картофи на местен производител, а чоризото – традиционен вид салам, скоро ще бъде приготвяно в българска фирма по собствена рецепта и автентичен вкус.

Но това не е всичко. Собственикът Димитър Караджинов ще внесе по-голямо разнообразие като ще „покани” още деликатеси и вкусотии в заведението си. „Бифана” и „интремяда” – непознати имена, португалски вкус, но този път свинско. И заедно с тях „салсича” и „чоризо” – два вида наденички. Заедно с това ще предлагат и вино от българска изба, в която отново има самоковска нишка, но пренесена в Поморие. Желанието на собственика Караджинов е да предлага бекон, риба и още други кулинарни изкушения и да покаже, че португалската кухня е едно ново приключение в здравословната и разнообразна кухня.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close