Местен бизнес

Фирмите в Самоков ще плащат по скъп данък през 2013

На 13-ти декември се проведе редовното месечно заседание на Общински съвет-Самоков. Акцент в последната за 2012 г. сесия бяха предложения за промени в Наредба 13, касаеща размера на местните данъци и такси. Основните дискусии се породиха около предложената от администрацията промяна в облагането на юридическите лица. Този данък от няколко години не е променян и гражданите и бизнеса плащаха един и същ промил върху данъчната оценка.
С новото предложение се завишава ставката на фирмите от 1 на 1.4 промила върху данъчната оценка на имота. Припомняме, че такава идея имаше още миналата година, но не срещна необходимата подкрепа и разбиране. В четвъртък беше поискана справка с близки до нас общини като Банско, Ботевград и Каварна, където тази ставка е 1.5 промила, Лом -1.6, Костенец и Девня-2 промила. Въпреки че финансовата и икономическата комисии предложиха да се запази миналогодишната ставка, предложенията не срещнаха подкрепа от мнозинството и в крайна сметка беше гласувано предложението на администрацията.  „В тази икономическа криза е по-добре да се запази сегашното положение и да не се променя Наредба 13”-коментира общинският съветник от ГЕРБ Валентин Милушев. В този тон бяха и думите на Светлана Атанасова от „Бъдеще за Самоков”. „Това е голям удар за бизнеса”-заяви тя. Предвижда се създаване на инспекторат към Общината, който да провери в коя частна собственост какви търговски обекти има. Освен данък сгради и такса смет, в общинските бюджети  постъпват данъчните приходи от дарения, възмездно придобито имущество, върху превозните средства, патентент и туристическа дейност. По отношение на туристическия налог има идея хотелите 2, 3 и 4 звезди на Боровец  да заплащат по един лев. Таксите за останалите обекти остават непроменени.
Сесията продължи с разглеждане на протоколите на постоянните комисии. Приета беше  Програма за реализация на благоустройствени мероприятия върху обекти-общинска собственост, с участие на местното население за периода 2012-2015 г. Идеята на програмата е, с подкрепа на гражданите и чрез публично- частно партньорство, да се подобри общата визия на града. Насочена е към реализацията на инициативи, свързани с поддържане на вътрешно -квартални и околоблокови, пространства, ремонт и възстановяване на подходи към отделни имоти, тротоари, съществуващи детски площадки, монтаж на нови съоръжения за игра на деца и други благоустройствени мероприятия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close