Седмицата

Финансовото бъдеще на общините

Юбилейната  15- та среща на финансистите от общините в България се проведе във ваканционно селище „Елените”. Тя се организира под егидата на Национално сдружение на общините. Община Самоков имаше свои представители в лицето на Венета Галева, директор Дирекция „Бюро по труда” и зам. председател на ОбС, и Радослав Стойчев, зам.-кмет на общината. На срещата присъства министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, с когото се организира диспут около „горещите” теми по развитието на местните финанси. Дебатът продължил с коментари около решението на текущите проблеми и дългосрочната визия за реформирането на общинските финанси.

Повдигнати са няколко въпроса, свързани основно с по- справедливото разпределение на финансовите средства от европейските проекти между общините, управляващите органи /министерствата, в нашия случай/ и държавата. Обсъждано е завишаването на лимита за общинските кредити от 15% на 20%, механизмите за блокиране на общинските сметки, подобряване на методологиите за определяне на изравнителна субсидия.

Дългосрочните реформи на местните финанси ще се насочат главно към разширяване на приходната база чрез нови данъци, към увеличаване на инвестиционния капацитет и по- координиран модел на управление на средствата от Европейския съюз.

Министерството на финансите има намерение да въведе финансов рейтинг. То ще представи пред Сдружението по какви критерии ще се въведе този рейтинг, за да има съгласуваност и качество, базирани на мащаба на самите общини. Друг важен въпрос, който беше повдигнат е свързан със спазването и контрола на финансовата дисциплина. 

 Общините получиха подкрепата на Финансовото министерство за обосновано увеличаване на държавни пари през 2013 за пътища, снегопочистване и изравнителна субсидия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close