Местен бизнес

Емилия Борисова: Туристическият данък е противоконституционен

-Г-жо Борисова,имаше ли нужда от този данък?

-Аз, обикновеният човек разбрах, че въвеждането на туристическия данък е незаконно,а  специалистите –не. Все пак успяхме да постигнем нещо с петицията,която внесохме.Този измислен данък накара хората да приключат с бизнеса. Много от хотелиерите прекратиха своите категоризации. Сега отдават стаите си под наем,а средствата, които плащат отиват в бюджета.Междувременно се появи се още един проблем. Поради липса на информация повечето хора си подадоха заявленията в края на януари и началото на февруари. Голяма част от колегите така и не разбраха, че крайният срок за подаване на декларациите е 30-ти, а не 31-ви януари. Заради това им бяха наложени санкции. Аз самата също съм глобена. Много неприятна история. Имам чувството, че се води война с хотелиерите. Лошото е, че на държавно ниво нищо не се прави. Много от чужденците не знаят за България,а идвайки тук остават възхитени от природата и чистата вода. 

-Мислите ли,че след премахването на данъка нещата ще се нормализират?

– Малка е вероятността вече закритите фирми отново да възстановят дейността си. Според мен няма особено подходящ климат за туризъм. Не биваше да се подхожда по този начин и да се въвежда този данък,който е абсолютно противоконституционен. Големите обекти намалиха легловата база и по този начин Общината загуби много от парите, които влизаха като данъци. Много от обектите дори затвориха. Аз самата едва ли скоро ще си позволя да наема персонал.

-Имаше много сняг през тази зима,това отрази ли се по някакъв начин на посещаемостта?

-Въпреки снега и това,че Самоков  е целогодишна дестинация за туризъм не се усети да имаме повече работа. Селското стопанство беше унищожено, на път сме да направим това и с туризма. Единствено Общината разполага с механизми, за да предотврати този процес.

-Значителният брой на семейните хотели и къщите за гости не се ли отразява на качеството?

-Клиентът е най-добрият регулатор. Наскоро един американец, пътувайки до Кувейт се отби за да ни види. В тези семейни къщи за гости има много смисъл. За всеки има работа. Що се отнася до техния брой вариантът е тези къщи просто да не се категоризират. Дължимият данък в този случай е в размер на 10%. Работата ни започва от рекламата в Интернет, където всеки може да направи своя избор.

-Един от мотивите за трансформирането на туристическата такса в данък е укриването на нощувки. Вие какво смятате?

– Аз не вярвам,че някой не регистрира гостите.Има непрестанни проверки. Навсякъде в туризма децата се таксуват минимално или безплатно, но се заплаща туристическа такса като на възрастни-по 0.50 лв. за нощувка. Децата би трябвало да ползват 50% намаление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close