Седмицата

Една година по- късно след местния вот от 2011

На 8 ноември се навърши една година от управлението на кмета Владимир Георгиев. След изключително оспорваните избори от 2011 година, кандидатът на БСП успя да „пребори” кандидатурата на ГЕРБ Цветан Сичанов с разлика от 249 гласа, съгласно информация от Цетралната избирателна комисия.

Една година по- късно анализите и оценките на работата на кмета  от различните политически партии  и сдружения започват. 

Петър Георгиев, “Самоковци за Самоков”

“Да му честитя, че една година е устоял на всички напъни, дошли от различни посоки. Трудно ми е да направя коментар, не съм толкова близо до него и до нещата, които се случват в Общината. Аз присъствам на сесиите, от които съм разочарован. Да давам някаква конкретна оценка на работата му ми е трудно.

Много ми се иска да е скъсал пъпната връв със старото ръководство, но това бъдещето ще покаже. Една година за мен е малко време да се докажеш на каквато и работа да работиш, казвам го от личен опит. Предполагам, че има желание да направи нещо добро за общината, дано успее, но лично не виждам нещо кардинално и някаква промяна от предишния начин на работа на общинското ръководство. По друг начин разбирам нещата аз.

Първо, където и да работи човек, трябва да направи екип и  да създаде екипната работа, това е залог за успеха. Но екип не означава само хората, които са около теб – заместник- кметове. След като имаш такъв отговорен пост,  означава да направиш екип от широк кръг хора в общината, които явно са допринесли, правили или правят нещо за нея. Аз това не го чувствам.

Дано в тази посока се промени управлението и наистина да се разчита на по- широк кръг специалисти от различни области. Това по принцип трябва да се прави и от Общинския съвет, който е избран от хората в града и в общината. Но определено съм разбрал, че този екип не мисли за  бъдещето, разбрал съм други неща. Там се прокарват искания, в които прозират личностни интереси. В това няма нищо общо, ако са в общ интерес на общината, но в 90 на 100 от случаите не е така. Крайно време е да стане ясно, че тези хора са избрани не за да си вършат тяхната работа. Всичко, разбира се, трябва да стане под диктата на кмета. Така е навсякъде по света, той е човекът, който „коли и беси” образно казано. Всички трябва да са под него и полиция, и съд.

Трябва с по- твърда ръка да се заеме и да проличи неговото мнението в редица важни моменти и важни предложения за решения. Засега се предлагат две решения- и ние да избираме кое е за и кое против, като никъде ясно не проличава какво е мнението на Общината.”

Васил Зашкев, ДСБ:

 „Политическото управлението и решението за развитие на Общината са концентрирани в Общинския съвет. Още  неговото формиране, параметрите, които се заложиха са грешни. В  него,  влязоха БСП, ГЕРБ и основно корпоративни образования, за които последно е виждането за управление на общината. Още при провеждането на изборите липсваше политически дебат за управление и в момента параметри в ОбС за основните приоритети, които предстоят  на базата на даденостите, които имаме- географско положение, ресурси, човешки потенциал ги няма и от тука насетне основните насоки липсват. А те липсват, защото влязоха субекти, които се ръководят от комерсиални подбуди.

В момента не се знае кой управлява в ОбС, кой е опозиция. Беше внушено, че той не е политически орган едва ли не, а е точно такъв. БСП със своето предишно управление заложи много мини и тя продължава да управлява с известно прекъсване. ГЕРБ с нищо не показва, че е дясна, не показва никакви индикации за защита на обществения интерес, за развитието на общината и е не е ясно кои са нейните приоритети. Може да определим с една дума- бездейно в чисто политически план. А от гледна точка на администрацията в лицето на кмета и на неговите заместници аз виждам липса на проява на собствен характер и не можем да ги свържем с нещо ново. Мините от преди ще дават отражение- общински хотели, смесени дружества, в които Общината участва- „Борико” и „Супер Боровец”. Ние виждаме и друго, че пари няма, стигна се дотам да се вземат заеми, за участие в смесени проекти като този в Белчин, чието значение се преувеличава.

Апатията, която е обсебила хората е  голяма. Друг голям проблем е безработицата. Перспективата пред младите хора е трагична. Това, което Общинският съвет и администрацията  трябва да определи като основни приоритети го няма, работи се на парче, ден за ден. Формират се плаващи мнозинства, чиято цел не е глобалният интерес около развитието на района. Това води до безработица, безизходица и липса на алтернатива. Никой не може да каже как вижда Самоков след няколко години.

За една година ако не се очертаят приоритетите и не се виждат посоките, след време ние ще почнем да се готвим за следващите избори. Тя е най- важна, защото има обществено доверие. Настоящият кмет не идва от никъде- той беше общински съветник и председател на правната комисия в ОбС. Достатъчно запознат е с обществения живот. Идва да се управлява с политическа програма, той би трябвало да има виждане, да е приел идеи, които да са обществено ясни. Когато има основни приоритети, по тях би трябвало да има консенсус. За съжаление никой не мисли толкова надълбоко ”

Цветан Сичанов, ГЕРБ:

„Една година на управление бързо и неусетно мина, предполагам и за цялата администрация е така.  През това време явно стояха много задачи пред новоизбрания кмет. Нормално е за първи път да се сблъска с това и да влиза в час с нещата. Виждам, че има амбиции, но въпреки това си мисля, че  може и малко по- добре да стане.

Малко се забавиха нещата около структурирането на общинския съвет, но така или иначе се запази старата му структура. При влошената финансова ситуация можеше да се помисли за някакъв вид оптимизация. Има приоритет да се работи по европейските проекти. В тази връзка тук виждам  напредък, но сега кметът трябва да се прецени дали с този капацитет от хора и с тези възможности, може да постигне целите, които би трябвало да има едно управление за повече привличане на европейски инвестиции.

Виждам, че в града се обръща внимание на хигиената- входа на Самоков, почистването на тревните площи, кръговите кръстовища, използва целесъобразно хората, но това не е най- важното. За съжаление в рамките на една година управление не може да се промени облика на града- кризата е повсеместна, строителството секна. По отношение на безработицата му е много трудно на кмета. Общината се пренатоварва, според мене, със социални дейности, но партията е такава- да се поемат повече социални функции. Аз не споделям в този й вид политиката по отношение на общинския хотел. Ще се създадат 30- 40 работни места, но те ще повлекат един разход, който може би Общината няма да може да посрещне. Хотелът ще бъде едно допълнително перо, като финансиране, което ще тежи.

Аз имах различно виждане- макар и с по- малък приход, да го поеме някой, който да внася пари вътре, а не да изнася. Работните места не могат да решат като цяло проблема с безработицата. Ако пари се внасят, това може да допринесе по някои инфраструктурни обекти. Аз не съм убеден, че така този хотел ще донесе приход на Общината.

 Не съм съгласен с отпускането на 100 хил. лева за бариери на Боровец за паркингите, имайки предвид бюджетните параметри. Според мене беше по- удобно тези паркинги да носят приходи. Трябваше да се обяви търг през пролетта за фирми, които да дадат пари, но тези проходи да влезнат в Общината. Не съм убеден, че тези бариери ще донесат приход.  За мене това е изтичане на пари.

Имам сериозни виждания по отношения на работата на общинското лесничейство. Продължавам да твърдя, че то не се управлява по най- добрия начин, търговете не се провеждат по най- добрия начин, гората се унищожава безогледно в полза на определени хора или фирми. Общината не управлява добра това свое перо  за получаване на средства. Разходите са повече от необходимото, а приходите не вървят по предназначение.

Дано през оставащите три години да се положат повече усилия за управление на Общината- по отношение на повишаване на приходите, на опазването на общинското имущество. Има един горещ картоф и това са къщичките в Боровец- изключително сложен за разсичане възел. Боровец е болката на всеки един самоковец. Всеки го възприема като личен, самоковски курорт. Там трудностите стават повече, вместо да се разрешават.

Доста работа предстои на администрацията и в това отношение.”

Галя Славкова, НДСВ

Ние от НДСВ се интересуваме какви новиинициативи ще реализират кметът иобщинския съвет за подобряване набизнес средата и намаляване набезработицата. По официални данни от„Бюро по труда” безработицата в гр.Самоков се е увеличила с няколкостотин души през последните месеци.Повечето от безработните при това сатрайно безработни. Притеснителен е и фактът, че повечето от тях санеобразовани. Все така актуален е ивъпросът за подновяването и модернизацията на инфраструктурата вобщината. Тротоарите са в окаяносъстояние, пътищата също. Идва зима! Те ще са покрити под снега и не се знаекъде ще стъпиш и къде ще пропаднеш.Нищо не се прави и за опазването на крайградските паркове Лаго и Ридо.Парк Лаго е подложен на безжалостнасеч, а това е една от малкото зелениплощи в града. Продължава инезаконната сеч в общинските гори. Притеснителен е и фактът, че малкотоостанали свободни пространства в кв. “Самоково”ще бъдат застроени.

Васил Парлапански и Бойко Дамянов, ГИОС

Честно казано, в един момент преди изборите наистина си мислехме, че Влади би могъл да промени положението след управлението на Николов и да управлява разумнои с мисъл за жителите на Общината.Уви! Една година от неговото управление виждаме, че ученикът е на път да задмине учителя си /не дай Боже/…Ученикът – Владимир Георгиев, учителят – Ангел Николов. За една година “управление” – една година голямо Нищо.Никаква промяна.Нещата просто са оставени на самотек.Това, с което се сблъскват гражданите още с прекрачването на прага на общината е бюрокрацията.

Елементарен документ да му дотрябва на някой, трябва да се реди на три- четири  гишета. Невежливи служителки, раздут щат. За тази една година, продължи да се прилага противозаконната практика от общината да се отказват услуги на гражданите, ако не са си заплатили данъците и таксите. Тази абсолютно незаконна наредба на ОбС дефакто е поставена над Конституцията на страната, но това явно няма никакво значение за общинарите.

И през изминалата година Общината ни продължи да се утвърждава като хранилка за някои компании.Същите, които бяха и преди – БКС и ГБС, заедно с дъщерните си компании и тези от приятелските им кръгове. Продължава тенденцията да се плаща за безсмислени проекти, като гражданите чрез общината се превръщат в гаранти за бизнеса на частни предприемачи. Ако тези проекти се окажат нерентабилни, пасивите остават за общината, т.е. за жителите на Самоков.

Теглят се общински заеми, за да се финансират частни проекти, като така пазарният риск за предприемача остава в полето на гражданите на общината. Това става по схемата чрез участието на общината като инвеститор или съинвеститор.

Това си има и друго название – източване на общини. Та тази схема продължава да работи с пълна сила. Самоковци не могат да осъзнаят, че плащат от джоба си, за да реализират определени хора своите бизнес интереси в града – нещо недопустимо в 21 век.

Красноречив пример за това е заемът от 3 млн. лева за проекта Цари Мали град в Белчин.

В същото време проблеми от изключителна важност, като състоянието на инфраструктурата в общината остават на заден план. Да вземем само състоянието на пътната настилка в града и селата – катастрофално. Няма дори пътна маркировка. В повечето села няма улично осветление, някои кметове плащат от джоба си крушките, защото нямало пари!

Плачевно продължава да бъде положението със зелените площи. За една година се направиха няколко чудесни образци, образци, защото може би те ще останат образец за това, какво може да се направи в града, но няма да бъде направено. Тук въпросът остава отворен, все пак може тази тенденция да се развие и да обхване и останалите тревни площи в града.

Ситуацията с чистотата. Не е необходимо да се говори много. Вижда се от всички хора – мръсно, кално, прашно. Хартии и опаковки са обичайна гледка, дори по центъра на града! В същото време метачи не се виждат. Ако се виждат, то те обикновено се подпират по метлите и гледат нагло. Не е нужно да се предполага какво си мислят. Всички в града знаят това.

Проблемът с депото за смет. Каква е истината? Стана ясно, че площадката е избрана в разрез с всички закони в България. Освен че са манипулирани документите, липсват и ключови такива, без които е невъзможно да започне проект от такава важност. Въпреки това, на новото сметище се дава зелена светлина от общината.Независимо, че има избрана, изследвана площадка до Пчелин, за която специалистите ясно и точно са написали – Годна за построяване на Депо за твърди битови отпадъци.Защо тогава е сменена?За да може отново град Самоков да е хранилка за Симеон Пeшов и сие. Явно и за това ръководство на общината не е важен животът и здравето на хората, важното е една фирма да акумулира средства от нея.  Коментарът е излишен.

И тук виждаме как бяха похарчени грешни пари за да се изфабрикува нов, абсолютно безсмислен хидрогеоложки доклад, две години и половина след като е избрана противозаконно и в разрез с интересите на гражданите нова площадка в местността 

Катранджия.Не е лошо да се поиска обяснение от ръководството на Общината по въпроса за този харч.Колко километра разбити улици биха могли да бъдат ремонтирани с тези пари, питаме ние?В същото време програмата за разделно събиране на отпадъците няма никакво развитие. И на самоковци не е обяснено, че ако боклука не се събира разделно,от 2014 г. ще ни струва адски скъпо!Независимо дали имаме ново депо за смет или не.

В сферата на сигурността? Тази година в село Рельово за по – малко от две седмици бяха разбити и ограбени 33 къщи. Полицията вдигаше рамене и приканваше, ако някой види крадците, да им звънне. Т. е. хората сами да си намерят престъпниците, а полицаите само ще дойдат да ги задържат. Тази година голям проблем се оказаха полските пожари. Голяма част от тях умишлени, предизвикани от конфликти, свързани с плащаниата от Фонд Земеделие. Хората отново бяха оставени да се оправят сами, защото полиция и община се оказаха безсилни да направят каквото и да било.

По отношение на икономиката в града какво точно има намерение да прави Общината? Има ли планове за привличане на инвеститори или отново най – големият икономически субект ще се окаже саматаОбщина? През последната година, тя си остана такава. Продължава апатията относно развитието на Боровец и туризма като цяло. Приятелското назначение на човек без какъвто и да е опит в бранша едва ли е вярна стъпка в тази посока.

В задънена улица е и въпросът с комасацията на земеделските земи в общината. Доста актуална тема, особено покрай земеделските субсидии. Общината няма никаква представа как ще се разреши въпросът с комасацията и налагащия се хаос в земеделието на общината.

Една година е твърде кратък срок, за да се правят генерални заключения. За да бъдат обхванати всички проблеми в града ни, би отнело няколко страници само да се маркират толкова много са те, затрупани под пластове демагогия от предишни управления и управници. Но денят се познава по сутринта, а нашата сутрин никак не е обещаваща.

След една година на ново ръководство, Общината продължава да има  нужда от сериозно преразглеждане на приоритетите си по отношение на управлението.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close