Седмицата

Е- Община или модерното обслужване

Времето, в което живеем е ерата на технологиите, които все по- бързо и агресивно навлизат в наситеното ни ежедневие. Все по- често се говори за „Електронно правителство”, „Електронна община”, „Електронни услуги”. Темата „бързо и лесно в интернет” вълнува не само държавата, но и отделните общини, гражданите и бизнеса.  И това не е случайно, защото удовлетворяването на нуждите на бизнеса и на обществото може да стане по всяко едно време, без да се вплитаме в кълбото на бюрокрацията и смело да крачим от гише на гише.   Общини като Велико Търново, Варна, Пловдив, Бургас,  Видин и др. са направили частично  стъпка в тази посока с цел оптимизация на работния процес. Въвеждането на целия административно- документален  корпус в интерактивна форма се оказва, че  не е  бърза и евтина  работа.

Община Самоков през последните няколко месеца също може да се похвали с това, че следва първите си стъпки  в тази насока.  За процеса на въвеждане и експлоатация  на електронните иновации потърсихме зам.- кмета Радослав Стойчев. Той обясни, че идеята за  електронно обслужване е на кмета Владимир Георгиев, който  като всеки образован и млад човек мисли по посока на по- бързото  и облекчено обслужане на  гражданите.  Началото на този процес идва от транформациите на партера на общината- „Местни данъци и такси” се „добавят” към останалите гишета и фактически обслужването става на едно място.Програмният продукт за информационно обслужване  „ИМЕОН” струва на Общината 18 000 лв. годишно.

Засега в нашата Община чрез интернет могат да се правят  справки за данъчни задължения. По този повод са получени и благодарствени писма от граждани. Процедурата не е сложна, изисква само регистрация в сайта на Общината. Самата регистрация не изисква въвеждането на конфиденциална лична информация като ЕГН, например. Чрез Easy pay е възможно да изплатим дължимото. Другата възможност е да се извърши плащане чрез портала E- pay. 

За да  се махнат тоновете хартия ще се наложи да са се върви бавно. Не всичко опира само до желание и добри намерения.Споменавайки за тоновете хартия, ще се върнем малко назад и ще обърнем поглед към Общинския съвет. Около него гравитираше идеята всеки един общински съветник,  кметът и администрацията,  да имат лаптопи  и вместо материалите за сесиите да се разпространяват в книжен вид, всичко да става електронно.  Пред „Самоков 365” председателят на Общински съвет Самоков Ирена Коцева сподели, че фирма „Контракс” е направила предложение за специализиран софтуер, който да позволява на всеки, ангажиран в административния апарат, и  всеки общински съветник,  да следи процеса на постъпване и  придвижване на преписките, коя преписка към коя комисия е насочена, на дневния ред на заседанията и въобще на целия работен процес.  По този начин, освен хартията и консумативите, се пести много време. За сметка на това се постига добра информираност. При електронната система, гласуването на общинска сесия става с един бутон, а резултатът се проследява на монитор и показва колко души са гласували, кои са и разпределението им по групи.

Но сумата за електронното преобразяване на ОбС е 50 000 лева. Тези пари не са заложени в бюджета му. Най- вероятно  тези разходи ще се вместят в бюджета за  2013 година За сведение само ще приложим, че действаща  електронна система в Общинските съвети има в градовете Кюстендил, Стара Загора, Пловдив, Ихтиман.  Така или иначе  времето показва, че тенденциите в административното обслужване вървят в тази насока.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close