Култура

Две бебета проплакаха навръх Бабинден

Със затрогващо тържество в родилното отделение на „МБАЛ-Самоков” беше отбелязан Бабинден. „Отколе свят светува този празник се празнува, с китка дъхав здравец и чемшир за здраве и берекет. Бабинден е красив български празник. Вековна традиция, която се спазва до ден днешен”. С тези приветствени думи д-р Троева поздрави присъстващите. Сред официалните гости на събитието бяха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, Ирена Коцева-председател на ОбС-Самоков и д-р Красимира Ковачка –управител на „МБАЛ-Самоков”.

Всеки празник е и повод за равносметка. Д-р Пламен Спасов предостави данни, от които стана ясно, че 346 майки са родили в Самоковската болница през 2012 г. Навръх Бабинден проплакаха още две бебета. Сред появилите се на бял свят малчугани има и една двойка близнаци. 1064 са пациенти са потърсили лекарска помощ. Всички си пожелаха медицинските специалисти, работещи в родилното отделение да имат повече работа. Това би означавало повече родени бебета, даряващи радост и щастие. Силвия Балтова е една от майките, родили през изминалата година в „МБАЛ-Самоков”. Тя изпълни древния ритуал и поля вода на лекарите и акушерите, помогнали на рожбата й да дойде на бял свят.

Следобяд центъра на събитията се пренесе в офиса на ПП „ГЕРБ”-Самоков. За четвърта поредна година жените, членуващи в политическата формация организират кулинарна изложба-базар. Набраните средства отиват като дарение за първото бебе на годината. За 2013 това е Васко, третото дете в семейството на 21-годишната Биляна. Малкият мъж получи куп подаръци, най-ценният от които беше една книжка. Пожеланията към него бяха да набляга на ученето и да бъде достоен човек. Женската фолклорна група от село изнесе специална програма и повиши още повече градуса на настроението.

Кулминацията беше тържественото награждаване в Общината, на което родените през 2012 г. момичета и момчета получиха плакети. На събитието присъстваше и единствената двойка близнаци. Подаръците бяха връчени от  кмета Владимир Георгиев, зам.-кметовете Васил Сайменов, Радослав Стойчев и Ирена Коцева –председател на ОбС-Самоков. Малчуганите от ЦДГ „Детелина” зарадваха публиката със свои изпълнения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close