Местен бизнес

„Дусман” – другото име на храната

-Спомняте ли си за началото?

-През 2006 г. беше обявена поръчка за обществено хранене, спечелена от фирма „Дусман”. На  4-ти септември 2006 г. стартирахме с първото готвене. Поехме изхранването на детските градини, Домашен социален патронаж, Дома за стари хора и СУ „Никола Велчев” в изпълнение на сключения договор с Общината. С годините дейността на фирмата се разшири. Почти една календарна година работихме и с Община Долна баня. След това поради липса на средства договорът беше прекратен. От скоро обслужваме базата на БЧК в Боровец.

-Преминали сте и през доста трудности? 

В началото наистина беше някакъв ад. Като всяко ново нещо появяването ни се приемаше с голямо недоверие. Мисля, че бяхме доста добре подготвени и благодарение на това се справихме с трудностите. Екипът премина обучение в други офиси на фирмата. Въпреки това осъзнавахме, че колкото и да ни помагат в даден момент оставаме сами. Последваха години неимоверен труд без почивки. Работният ден за нас започва в 03.00 часа и приключва в 20.30.  Най-много разчитам на екипа. Едната част от персонала дойде от детските градини. С тях аз спечелих шестица от тотото. Това са хора, които проявяват разбиране, когато се счупи  конвектомата например или пък ако случайно спре тока. Получаваме хиляди обаждания на ден. Някои път ни критикуват, но има и клиенти, които ни хвалят, харесват ни. Мисля си,че имаме нужда от едно такова внимание.Това, да сме в услуга на хората, изпълва живота ни изцяло. Работим с невероятна любов и желание.

-Фирмата е немска, това помага ли ви по някакъв начин?

-В началото имах съмнения,че някои неща сме успели да ги побългарим. Сега малко или много успяваме да работим по техния начин – с  немска точност и прецизност. Преди около една седмица имахме одит от ТЮФ Австрия за пресертификация, съгласно европейската система за управление на качеството ISO 9001. След тази проверка фирмата като цяло получи сертификат по стандарта за управление на околната средаISO 14001.Работим и поOHSAS 18001:1999 –системата за безопасни и здравословни условия на труд. Всички тези сертификати са за целия спектър предлагани услуги – кетеринг, почистване, техническа поддръжка и охрана. С тези сертификати се  задължаваме да обслужваме на още по-високо ниво клиентите си.

-Какво включват бъдещите ви планове?

Ако човек спре да се развива остава на едно и също ниво. Имаме много нови идеи, свързани с разширяване дейността на фирмата. Аз се гордея, че независимо по какви поводи ни търсят за кетеринги, сватби, абитуриентски празници, рождени дни, освещаване на къщи. В такива моменти си мисля, че може би си заслужава да работим.

-Това означава ли,че за напред ще се ориентирате най-вече към кетеринга?

-Да, това е един от вариантите. Опитът и годините ни помагат. Освен това мисля,че поддържаме едни цени,които са абсолютно нормални. Иска ми се в бъдеще да заделяме повече средства за благотворителност. Има хора, около 20 човека, които ги храним 5-6 години безплатно.

-Детската кухня се е превърнала във вашата запазена марка. На какво се дължи това?  

Около 120 майки ползват детската кухня. Интересът към нея определено се увеличава, поради което обмисляме откриването на нови пунктове в квартал ”Самоково”. Това предстои. Факт е, че напоследък се обръща все по-голямо внимание на здравословното хранене. Контролът е непрекъснат и всекидневен-питания, искания, менюта. Аз лично се радвам, че научихме децата да консумират пълнозърнест хляб.

По какъв начин успявате да съчетавате личните и професионални ангажименти?

-Всеки има семейство, за което трябва да се грижи. Едното винаги е за сметка на другото. Синът ми и съпругът ми просто са се примирили и проявяват разбиране. Оставила съм на заден план срещите си с приятели и въпреки всичко през годините ми останаха такива. В началото беше доста трудно. Сега вече пътеката е направена, пътят е утъпкан и сега трябва да се мисли за магистрала. На разположение е екип от 40 човека. Телефоните не им се изключват 24 часа в денонощието.Храним ежедневно около 2 000 човека. Получаваме неимоверна подкрепа от централния офис на фирмата в Берлин и от Васил Попов-изпълнителен директор на „Дусман” за България.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close