Злободневно

Другата страна на монетата

 В миналия брой ви показахме покъртителни картини от живота в гетото. Кал, мизерия, студ и глад – това заварихме там. Силният обществен отзвук, който се получи след  отпечатването на тази статия, ни накара да се вгледаме и към другата част  от това миниобщество – към по-заможната.
Както поясних и предната седмица, тази тема не цели някакви превратни тълкувания, нито пък искаме да обиждаме някого.  Всичко е следствие от хилядите чували инерция по тази тема.
 Не тръгваме на кръстоносен поход срещу това, защото вярваме, че си има хора за всичко. За нас  е важно да разкажем, да се чуе и види. Важно е и като общество да осъзнаем психологическата разлика, която  се е закотвила там. Интересен факт е и това, че самите те са разделени, въпреки еднаквия си произход.
  Нека сега навлезем в едно друго царство – пари, големи къщи и красиви дворове. Малко преди да слезем към Долната земя виждаме един съвсем различен пейзаж. Няма ги разградените дворове, нито схлупените къщурки, няма голи, измръзнали деца.
Личи си, че тази част на Махалата е доста по-различна. Самото пространство пулсира от красивите къщи, с риск да се повторим, но те наистина правят впечатление, приличат на палати.  И как не – в сравнение с това, което видяхме миналата седмица, разликата е повече от поразителна.
  Хората също са различни – по-отворени, по-сговорчиви. Българската реч не е изключение, както и услугите за упътване. Все едно, че си турист в собствения си град. Вървиш и разпитваш, за да откриеш приликите и разликите с тях.
Интересна съпоставка е това, колко са еднакви и колко са различни всъщност. Общата им съдба на малцинство не е приета толкова общо в отделните семейства, след като самите те не се чувстват като в общност.
  Така тази история върви към своя финал – и остава все така неясна и мъглява. Говорене много, малко действия. Жалко е само това, че след по-малко от 6 месеца пак ще дойдат избори и всички тези хора ще бъдат мобилизирани в името на нечия друга цел, а после животът ще продължи в познатото на всички ни русло, с все същите последици за цял Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close