БизнесМестен бизнесПредприемачиРегионалниСамоков

Doma Food Factory – място за срещи с вкусната храна

И как кризата даде нови възможности

„Самоков 365“

В разгара на лятото отвори врати бистро Doma Food Factory – място за кулинарни изкушения. Замисълът е пространството да бъде подходящо за социализация, за разговори, за обмяна на идеи, за отдих в компанията на вкусна, здравословна, качествена и бюджетна кухня.

 

Точно такова е желанието на неговия създател – самоковския бизнесмен Сотир Немов. Идеята се заражда преди няколко години, а това лято тя получи своята реализация. Започва с мисъл към служителите на фирмата му като място, където могат да хапнат онези, които са на сменен режим. За целта е обособена индивидуална двуетажна сграда, намираща се в обсега на фирма „Си комерсиал 7“ /адрес: гр. Самоков, ул. Софийско шосе 9“/. И прераства в бистро, което да бъде отворено за всички, желаещи да опитат нещо вкусно и различно. То е създадено да бъде алтернатива на всички други подобни заведения за бързо хранене като акцентът е в иновативния подход. А именно да бъде най-вече здравословно, менюто да се обновява всяка седмица, като проследявайки вкуса на посетителите да се сформира трайна база от най-търсеното и предпочитаното. Предлаганото е достъпно електронно на сайта на бистрото – www.domafoodfactory.tabl.bg , а поръчките стават чрез сканиране на специален QR код през мобилния телефон. По този начин се отваря седмичното меню, а поръчката идва по електронен път до главните готвачи в бистрото. От своя страна те поемат ангажимент да опаковат храната и да я доставят до посочения адрес. Така дори пътувайки от София и идвайки в Самоков по пътя може да направите своята поръчка и тя да бъде готова до пристигането. Като поръчка от цялото меню, заявена между 17:00 – 18:00 часа, е с фиксирана 20% отстъпка.

С приготвянето на храната са ангажирани двамата главни готвачи Кирил Грахльов и Тони Брашненков. Двамата специалисти имат богат опит зад гърба си, работили са извън Самоков, а сега пътищата им се пресичат, за да се предизвикат и да покажат своите умения.  Основната им амбиция е да предлагат вкусна храна на достъпни цени, без компромис с качеството. Към нея любителите на хляба могат да допълнят вкусовото преживяване с ръчно омесен хляб с квас.

Менюто непрекъснато се развива и усъвършенства. Като основният замисъл на инициатора Сотир Немов и двамата главни готвачи е да направят една приятна симбиоза от старата българска класическа кухня, примесена с по – нетрадиционни гозби, идващи от световната кухня, които не могат да бъдат открити на друго място в Самоков.

В процес на реализация са и други интересни идеи. Като например организирането на тематични вечери с гозби от източната кухня, например, съпроводени с чаша вино и със събитие от типа на Stand up comedy.

Друга иновативна идея е да излязат по-близо до хората, на улицата. Това ще бъде възможно чрез закупените специално за тази цел две атрактивни каравани в американски стил. А желанието им е да предложат бургери, със специални хлебчета замесени от тях. На място може да закупите и поръчате торти, пасти и всякакви сладки изкушения, приготвени от специалистите технолози на фирма “Си комерсиал 7”.

Kои са главните готвачи?

Кирил Грахльов завършва ПГ по туризъм, със специалност Технолог, организация в заведения за обществено хранене. Работил е като главен готвач в Боровец и Белчин, и като зам.- главен готвач в столично заведение. Около 10 години живее и работи в Англия, като там е имал възможността да натрупа опит на всички станции и четири години е бил главен готвач в ресторант. За около година е собственик на ресторант в Сапарева баня. Желанието му е да предлага по-интересна и иновативна кухня. Има отличия за работата си и професионалните си умения. 

Партньорът му в работата Тони Брашненков завършва нещо доста далеч от кулинарията – информационни технологии. Докато учи започва стаж в ресторанта на друг самоковец – шеф Ивайло Петков. И това така ги увлича, започва да меси хляб, да прави пици и най-голямата му страст стават десертите. Осем години  се занимава с готвене, минава през всички станции, а последната година е главен готвач в заведението на шеф Петков. Работи в гурме кухни, разработвал е менюта за различни малки ресторанти в страната, обучавал е готвачи. Също има отличия за професионализъм с сферата на кулинарията. 

И двамата главни готвачи се завръщат в родното място с желанието да направят нещо качествено в родния си град, базирайки се на богатия си опит. Кризата повлиява на това тяхно решение и тя е ключ към познанството им. Обединява ги идеята, която се превръща и в мото на новата инициатива – да създадат място за срещи с вкусната храна. Намират го точно в Doma Food Factory.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close