Злободневно

Доколко са използваеми тротоарите в града ни?

Много хора ще кажат, че тротоарите не са толкова важни, при положение, че улиците в града ни са заприличали на съдрано палто на скитник – целите в кръпки и бабуни. Това обаче съвсем не е така. От години самоковци нямат навик да използват пълноценно и по предназначение тротоарните площи.


До голяма степен това се дължи на факта, че в България тротоарите, освен за пешеходна зона, се използват и за складиране на най-различни и разнообразни неща. Ако тръгнеш от точка А до точка Б пеша, едва ли ще можеш да извървиш този маршрут единствено по тротоара, без да слезеш на пътното платно, където има голяма вероятност да участваш в ПТП. Вървейки из града, попадам на всевъзможни препятствия пред пешеходците. Като се започне от полуразложени стари автомобили, строителни и инертни материали, складирани дърва за огрев, та се стигне до ограждения, които се използват за лични нужди и цели.
Доколко това е правилно и доколко тези хора плащат тротоарно право, е трудно да се определи. Факт е обаче, че освен затруднено придвижване на гражданите, подобни гледки са и много нелицеприятни и развалят облика на града, който и без това не е много европейски. Напоследък от Общината правят опити за привеждане на тротоарите и зелените площи в по-приличен и проходим вид. Това обаче не може да се случи, ако и гражданите не се включат в този процес. Тук за съжаление трябва да спомена и некачествените ремонти на голяма част от тези зони.
Дали поради лошо изработени циментови плочки, дали поради лошо извършена работа, но „новите” тротоари от преди 2-3 години в момента, приличат на трасето на мотополигона „Ридо” – целите са в ребра, вълни и други подобни състояния.
Ако трябва да сравним тротоарите в България и из Европа, изводът няма да е много розов. При нас зона за велосипедисти по тротоарите има само в столицата и някои от големите градове, където тротоарите са по-големи и позволяват това.
В нашия малък и китен град, повечето от хората въобще не са чували за подобен термин, да не говорим за наличието му. Тук едва ли бихме могли да търсим кой е виновен и отговорен за това, тъй като такава е действителността не само на местно, но и на държавно ниво. Ако трябва да съм напълно честен, трябва да спомена и факта, че и самите пешеходци нямат никаква култура на придвижване. Дори и там, където тротоарите са проходими и свободни, хората предпочитат да си вървят по пътното платно (в много случаи и на средата на платното), без да мислят какви последствия за движението могат да създадат, и че могат да бъдат причина за ПТП.
Може много да се пише по темата, но се опасявам, че повечето неща ще останат изцяло във въздуха и никой няма да вземе отношение по този проблем. Хората ще продължат да използват общинските тротоари за естествено продължение на собствените си имоти и за вбъдеще. Може би, ако законово се вкарат някакви норми и правила, които всички ние трябва да спазваме, ще има някаква, макар и малка промяна.
Разбира се, че не навсякъде положението е толкова черно. Има зони, където спокойно можеш да преминеш, без да се опасяваш от някакви препятствия, където Общината и гражданите са се постарали да създадат благоприятни условия за ползване на тротоарите. Трябва обаче да се обърне внимание и там, където преминаването е напълно невъзможно. Да не забравяме, че идва и зимата, а тогава положението става още по-тежко и непристъпно…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close