Забележителности

Добре дошли в еко- ферма „Елата”

Ако обичаш това, което правиш, за теб няма да е тежък нито един ден. Това е перифраза на известната мисъл за работата и навика. Иска ми се да вярвам, че в България можем да намерим повечко такива местенца. Там властелин е природата и животът, който не познава задъхан градски ритъм. Но този живот знае що е  усилен труд и дисциплина.
Скътана в сърцето на Плана планина, еко- ферма „Елата” преобръща всички представи за живот сред природата.  Малкото селце Плана може да ни послужи за отправна точка на ориентир.  То се намира на около 25 км от София и също толкова от Самоков.

  Вървейки нагоре по пътя пред погледа ти изскачат просторни ливади, обградени от планинските склонове на Витоша и на Рила. Посрещат те големите рунтави кучета, конете, кротко пасящите крави. Въздухът ухае на букети от билки, сред които кротко припяват щурци.  Ще си кажеш, че си на село, но не съвсем, защото тук концепцията и смисълът са други.  
Фермата е щастливо доказателство на теоремата за природосъобразния начин на живот. Тя е сърцевината на проект за опазване на редките породи животни и устойчиво земеделие на Сдружение с нестопанска дейност „Еквус ет Канис Балканика”/ЕКБ/. Нейното начало поставят Росен и Веселина през 2009 година. Благодарение на приятели и на доброволци от сдружението те пазят основните завети на организацията да съхраним от изчезване редките местни породи  като  каракачанското куче, каракачанската овца и кон и отглеждането им в естествена среда на надморска височина от 1200 метра!


Доброволческият принцип на функциониране ясно показва, че еко-фермата не е бизнес проект. Цялата организация е подчинена на усилията на много хора, чиято потребност е далеч над комерсиалната. По интересен начин е съчетана идеята на показ да излязат начина на живот на нейните обитатели и идеята децата да станат част от целия този цикъл. Детският кът е малка, вълшебна „лаборатория”, която изгражда пътя от представите до реализацията, например как млякото се превръща в масло. Акциите „Фермер за един ден”, творческите акции сред природата, празника на киселото мляко са показателни за нейната просветителска мисия, насочена към нашите наследници.
Тук е мястото да уточним, че фермата произвежда продукцията си сама, по напълно естествен начин без да разчита на съвременната химия и технология.
И как да не се зарадваш, когато отидеш на това място, като гледаш как всичко е свързано и действа като един общ механизъм. Тук работата се преплита с творчеството, почивката с работата, откриването на наглед познатия свят с градския пейзаж.
Това е една приказка за хората, които търсят корените си и се връщат там, откъдето другите масово бягат, заклеймявайки този вид труд. Но представете си ако всички започнат да разчитат посланието на „Елата”,  колко различно ще е. Колко хубаво е да хапваш истински кашкавал, а не гума, да пиеш краве мляко, а не вода с боя. Колко хубаво е, когато детето ти нарича овцата овца, а не голямо куче.
Трябва да има повече такива места, но затова е нужна и доза смелост , за да преодолееш опасението от риска. Трябва да има риск, за да има успех. И за да се убедиш в своята сила, която може да създава, да възпитава и да култивира, не непременно да разрушава.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close