Забележителности

Добре дошла, Бенита!

Българските атлети от Световните зимни игри „Спешъл  Олимпикс” и техните ръководители се прибраха на родна земя. Припомняме, че шестима спортисти с интелектуални затруднения представиха България в десетото издание на форума.
  Състезанията се проведоха от 29-ти до 5 февруари в Пьонг Чанг, Южна Корея. Българските представители донесоха на страната ни 12 отличия в пет дисциплини-шест златни, един сребърен и два бронзови медала.
  По традиция ръководството на „Спешъл Олимпикс” – България предоставя квотите за участие в зимните игри на петте български ски-общини София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, като участниците се избират чрез теглене на жребий от кметовете на общините. Най-малката участничка в българската делегация беше 10-годишната Златина Дерменджиева от Смолян.Тя спечели златен медал в дисциплината ски бягане-50 м класически стил.
  Уникално представяне записа единствената самоковска представителка – Бенита Петрова. 13-годишната възпитаничка на ОУ „Митр.Авксентий  Велешки”  сътвори истински фурор по време на участието си в игрите. Не остави никакъв шанс за съперниците си и успя да завоюва един златен и два бронзови медала в дисциплината ски-алпийски дисциплини.
  На 12-ти февруари Бенита беше официално поздравена от общинските ръководители-кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев. ”Общината предоставя много възможности за спорт на подрастващите” – заяви кметът Георгиев.
Особено развълнувани се оказаха родителите на Бенита, нейният дядо и приятелките й, дошли да я подкрепят в този важен момент.Уникално преживяване за нея ще останат първото й пътуване със самолет и незабравимите моменти по време на игрите.
  Бенита получи като награда за представянето си в Корея, спортно яке и плакет от името на Община Самоков, както и многобройни  пожелания за нови успехи в учението и спорта. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close