Култура

До Варшава и назад

Фолклорната група на каракачаните посети Варшава по покана на Елжбета и Петер Бранекови.

Организираният фестивал „Вторият годишен пикник на възрастните от район Прага- Варшава” не е на конкурсен принцип, това е фестивал, който се провежда по повод католическия празник „Св. Дух”.  Единствените чужденци там са били каракачаните от Самоков, чието изпълнение е впечатлило публиката с неповторимата си автентичност и емоция. Особен интерес е спечелило  умението „въртене на тава”, а също и носиите на групата. Изпълнението на хорото „Ста трия”, разказва Даниела Георгиева, която е художествен ръководител на групата, е било кулминацията на нашенското участие, защото е вдигнала на крака публиката. Към нея  са се присъединили живеещи в Полша българи и гърци.

Интересна е българската „следа” в случая с поканата за участието. Тя  идва след едно посещение на Иво Масларски във Варшава, където организира изложба. Там се срещат с Петер Бранеков, който пък няколко пъти  е бил в България за ежегодния събор на каракачаните  в местността Карандила, край Сливен.

Към каракачаните има отправена повторна покана за участие, но средствата отново ще се окажат пречка. Парите за това пътуване са отпуснати с решение на Общинския съвет. Част от сумата е направена от Сотир Немов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close