Седмицата

До края на декември може да сменим личния си лекар

Искате да смените джипито? Сега е моментът. Два пъти в годината – през юни и през декември, всички здравноосигурени пациенти имат право да сменят избрания личен лекар с друг.

Всеки здравноосигурен може да смени досегашния си личен лекар и да се регистрира при нов до 31 декември.

За целта той трябва да закупи или да разпечата от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса формуляр за смяна – т.нар. регистрационна форма за постоянен избор, който е поместен в секция „Вие питате”. Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреният само вписва своите лични данни във формуляра за смяна.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която пациентът е направил новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната му книжка. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.

Два пъти в годината – през юни и през декември, всички здравноосигурени имат право да сменят избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това – смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close