ОбществоРегионалниСамоков

Днес празнуваме Благовещение

„Самоков 365“

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест, която Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария. А тази вест гласяла, че девицата ще зачене с божията помощ и ще роди Спасителя на света.

Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците да известят благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Щом чуят първото кукане на кукувицата, стопаните започват да броят парите си или хващат залък хляб, за да са богати и сити през цялата година.  На различни места в страната е наричан  още Благовец, Половин Великден, Зъмски празник, Зъйминден.

В Самоковско Благовещение се чества със замесване на блага питка и с търкалянето й някъде на зелено и открито. Тази традиция е характерна само за този район. Чрез търкалянето се гадае продължителността на живота – колкото по-далече отиде, толкова по-продължителен живот го очаква този, който я е търкулнал. Празникът е обичан от самоковци, защото при хубаво време жителите на околността излизат и си организират пикници на открито на този ден. А децата се състезават в търкалянето на благата питка. На този ден тя е особено вкусна.

Повсеместно се вярва, че на Благовещение змиите и гущерите излизат от дупките си. Затова в ранно утро преди изгрев Слънце стопанките премитат къщите и доворете си и ги обикалят три пъти, като чукат с машата върху тенекия. Създавайки този ритуален шум те викат: „Бягайте, смокове, гушери, бълхи и жаби, че дядо Благовец иде с железния топуз“.

Тържествената трапеза на Благовец включва задължителна консумация на риба. Рибата се пълни с ориз и лук и се пече. Ястието се нарича рибник.

Смята се, че на Благовец е хубаво за първи път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец – благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства много бързо този ден. Затова на Благовец се пробиват ушите на момиченцата за обеци. А животновъдите дамгосват стадата и правят резки по ушите на животните, за да ги разпознават.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close