ОбществоРегионалниСамоков

Днес бе открит паметник на самоковския фотограф Анастас Карастоянов

“Самоков 365”

Днес бе открит паметник на първия български фотограф, самоковеца Анастас Карастоянов. Той се намира на специално оформено пространство при Чорбаджийската фурна.

На събитието присъстваха творческият колектив изработил монумента – ландшафтният арх. Калинка Даракчиева, проектантът арх. Мими Герасимова, авторът Маргарита Иванова, наследници на Анастас Карастоянов, народни представители, общински съветници, членове на фотографски школи от страната и граждани.

Авторът Маргарита Иванова изрази радостта си, че е имала възможността да се докосне до житието на една изключителна личност като Карастоянов и да изгради негов монумент. Тя подчерта, че в скулптурната композиция са включени фотографски плаки на най-известните му снимки – на Васил Левски, Стефан Караджа, Александър Батенберг, Ильо Войвода и др.

,,Самоков е един от тези градове, които са дали толкова много имена и личности, оставили ярка следа в българската история и култура.“ – каза в обръщението си директорът на Историческия музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов.

Архиерейският наместник на Самоковската духовна околия отец Михаил посочи, че когато говорим за Анастас Карастоянов, говорим за ,,златното поколение” на самоковските въжрожденци, които, освен че са допринесли за развитието на Самоков, са дали и едно високо духовно мерило у своите съграждани.

Официалното откриване на паметника направи кметът инж. Ангел Джоргов и авторът на скулптурата Маргарита Иванова.

,,Събрали сме се днес на това прекрасно място да отдадем почит към историята на града, защото Самоков е град на пионери в редица области. Един от тях е първият български фотограф Анастас Карастоянов” – каза в обръщението си кметът Джоргов. Той благодари на творческия колектив, на Исторически музей и на общинското ръководство от предходния мандат в лицето на г-н Владимир Георгиев за добрата инициатива.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close