Местен бизнес

„Дива” ЕООД – добрите решения за отоплението на дома

С наближаването на студените зимни дни особено актуална става темата за отоплението. По-придвидливите отдавна са избрали вида на горивото и начина, по който да си подсигурят топлина и комфорт. „Дива” ЕООД е една от специализираните фирми, работещи в тази област. Собственикът Ангел Иванов ни сподели подробности за предизвикателствата, които срещат. „Създаването на фирмата стана малко на шега. Покрай наши семейни приятели, станахме представители на един от водещите немски производители на пластмасови тръби – „Френкише”. През 1994 г. те бяха почти непознати в България и се възприемаха като иновация. Идеята за представителство и търговия беше чудесна, но не можа да си пробие път поради факта, че аз и съпругата ми бяхме постоянно на работа и имахме малки деца, за които да се грижим. Сега няма фирма, която да не работи с тези тръби” – разказа ни той.

В днешно време

 „Дива” ЕООД е една типична инженерингова фирма, която разполага с доста сериозен капацитет. Нейн управител е Красимира Ангелова, съпругата на Ангел, която се занимава главно с финансите. „Тя и синът ми са икономистите ,а аз и дъщеря ми сме ангажирани с проектантската част. Извън семейството разчитаме на хора, които разполагат с необходимата квалификация и практически опит”-обяснява нашият събеседник.

Висшето си образование Ангел получава във ВМЕИ „Ленин”, сегашният Технически университет, където се дипломира в специалността „Промишлена топлотехника”. Дъщеря му уверено върви по неговите стъпки на проектант. Ангел цял живот се занимава с отопление. „Да правиш нещо, което не е предварително изчислено означава, че си хвърляш парите на вятъра” е изводът, до който е достигнал. В настоящия момент е съсреодоточил усилията си към повишаване енергоефективността на сградите. Вече от доста време работят по такива проекти. Създаването на една отоплителна инсталация не се свежда само до прокарването на тръбите. Специално за нашия район енергийната ефективност е нещо много важно и е свързана главно с добрата изолация на сградите. Много от къщите, особено по-старите, не са съобразени с нормите. „Ние работим доста активно с някои банки в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията”-коментира Ангел. Собствениците на жилища могат да изтеглят кредити, като след това им бъдат възстановени до 20% от направените разходи за енергоефективно отопление и саниране. „В това отношение мисля, че има хляб. Всеки, който прояви интерес може да дойде при нас. Стремим се да реализираме проекти с високоефективни съоръжения като термопомпите. – добавя специалистът.

”Дива” ЕООД  работи активно с представителите на  фирма „Дайкин” в България, които имат над 40 години опит в производството на термопомпи. Бързият прогрес на технологията на отоплението и подобряването на изолацията на сградите позволяват да се използват температури от 55 °С и даже по-ниски за цялостно отопление на къщите, даже и при изключително ниски външни температури. Високите нива на комфорт се съчетават с допълнителната изгода от по-ниската консумация на енергия, което може да бъде постигнато заради по-ниските температурни разлики между тялото, излъчващо топлината и самото помещение. Повечето модерни системи с използване на вода работят при ниски температури, подавайки топлината през радиатори или през подово отопление – индивидуално или в комбинация.

 Отминава ли ерата на дървата и въглищата?

Все още не. Термопомпите са бъдещето в областта на отоплението, но са доста скъпи като съоръжения. Една такава инсталация се изплаща за няколко години. В Швейцария, където се работи с термопомпи много отдавна, стойността се равнява на стойността на сградата, в която е изградена, но има много предимства.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close