Проект "Емигрантът"

Димитър Самарджиев: „Човек е щастлив зад граница, ако има човек до себе си“

 

Русия е голяма държава. И като казвам това, имам предвид, че само Москва е голяма колкото половин България. Град Новоросийск.  Градът е амфитеатрално разположен покрай бреговете на Цемеската бухта и е обграден от планините на Северен Кавказ. Те защитават Новоросийск от студените въздушни маси, които идват от континента. През центъра на града тече река Цемес, която е тясна и плитка. В югоизточната част на града се намира езерото Соленое, което представлява лиман, отделен от морето със Суджукската коса. На 14 км от града се намира най-голямото езеро в Краснодарски край – Абрау. Основните отрасли на икономиката там са транспортът, машиностроенето, циментовата и винената индустрия.
  Благодарение на своето разположение в незамръзващата и дълбока Цемеска бухта пристанището на Новоросийск може да приема големи кораби целогодишно. Това е най-голямото руско пристанище на Черно море. Поради силните ветрове, които духат понякога, пристанището се затваря или за няколко дни, или за цяла седмица.
  Градът е най-големият циментов център в Южна Русия. Умереният и топъл климат пък благоприятстват развитието на лозарството – Новоросийският район е един от главните центрове за производство на вино в Русия.
  През 1970 година в Новороссийск е построен първия завод в СССР на “Пепси кола”.
Тук се произвежда и едно от най-известните пенливи вина в Русия „Абрау-Дюрсо. В този град живее и работи един самоковец. Неговото име е Димитър Самарджиев.

Какво Ви отведе към Новоросийск?
И какви са принципните и георграфски разлики между България и Русия?

  Новоросийск е най-голямото пристанище на Русия на Черно море след разпадането на СССР. За пръв път се оказах в Новоросийск през 1999 година като командирован. През 2006/2007 година стигнах до извода, че има благоприятна среда за развитие на бизнес. Стандартът на живот е по-висок от Бургас, където живях и работих 11 години. През 2008 година регистрирах фирма в Новоросийск с предмет на дейност “Агентиране и пристанищно експедиране”. Климатът е както в България. Почти.

Какво не знаят
българите за Русия?

  В политически аспект Русия си върна визията на световна сила благодарение на Путин. И той се утвърди като добър реформатор. Но …корупцията е трудно изкоренима, пуснала е много дълбоко корени. Руската душа – руснакът е гостоприемен и е голям патриот. Кухнята им е добра и тя не се изчерпва с известния на всички борш.
  Руснакът много бързо след развала на СССР се ориентира към капиталистическия стил на живот. Според мен той е загубил представа за стойността на парите. Има склонност към бърза печалба и бързо неразумно харчене. Природата на страната е изключително красива. Красиви кавказски масиви, където са разположени санаториуми с много добра рехабилитационна програма. А край морето – отлично съчетание  на море и планина. Посещавани морски курорти са Анапа, Геленджик, Сочи. Понякога ми се струва, че туристическата услуга в Русия е неоправдано висока.

По-щастлив ли е
човек зад граница?

  Човек е щастлив зад граница, ако има човек до себе си. А аз имам! И ако човек е предприел този ход в името на нещо, за което си заслужава.
  Камъкът си тежи на мястото! Тегли ме към България и Самоков! Това може да се обясни само с тази поговорка, която казва, че  “Камъкът си тежи на мястото”.

Кое беше по-трудното адаптацията към новите
 реалности или решение да заминете?

  Считам себе си за общителен човек и не съм срещнал проблем с адаптацията. Може би, защото ми се налагаше по-рано често да пътувам. А решението да замина бе добре омислено и следствие от желанието  да променя нещо в живота си и да хвана сам юздите на този впряг.

Има ли нещо, за което
да съжалявате през времето,
прекарано там?

  Не, няма. Има несгоди, неудачи, но това го приемам като изпитание на времето.

Как изглежда България
 от дистанция?

  Носталгично привлекателна! Радвам се на всяка изява на български спортисти, певци, артисти, археолози и т.н. И ми е много болно, когато виждам от разстояние, какво вършат псевдополитиците в България. Много кал и мръсотия! Но с политиката дотук! Вярвам, че един прекрасен ден ще се върна в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close