През погледа на специалиста

Дихателни практики

  По-пълноценното дишане носи по-добро здраве, психично и физическо

 Дишането засяга всеки съществуващ в тялото ни орган, система и функция. Всяко психологическо и емоционално състояние. Всички те имат съответстващ дихателен модел или характерна черта. Когато променим едното, другото автоматично се променя заедно с него. По тази причина техниките за съзнателно дишане имат потенциала да трансформират качеството на нашия живот и изживявания на ежедневна основа.
Дихателните практики се използват за по-съзнателно дишане и изпълнението на дихателни упражнения и техники съзнателно, което помага за подобряване на здравето, лично развитие, промяна на духа, ума и тялото на човек. Като лечителска модалност, работата с дъха е може би най-холистичната практика, от всички холистични практики и най-допълващият подход от всички допълващи подходи, съществуващи в медицината.
Осъзнатостта на дишането и дихателните техники биха могли да се интегрират във всяка лична или професионална практика, целяща оздравяване и възстановяване.
В този брой ще ви представя една система от дихателни практики Woodrose Lifestyle, които се практикуват успешно в нашата страна от няколко години.
Woodrose Lifestyle  е мощна, лесна и ефективна техника, която намалява стреса, повишава енергията и носи лекота и удоволствие в живота и отношенията.
 Разработена е от Красимир Георгиев на базата на пневмокатарзис и се практикува успешно в България от 2002 година. В една сесия Woodrose lifestyle подготвени психолози ви показват как да използвате дъха си по начин, който повишава нивото на енергията в тялото. Тази енергия стимулира организма, разкрива природната способност да очистим себе си, да осъзнаем ограничаващите мисловни  модели. Когато се научим да дишаме съзнателно и пълно, откриваме и се освобождаваме от основните въпроси, появяващи се в нашето съзнание и емоции. Най-важното е, човекът да достигне колкото се може по високо ниво на съзнанието. Да преживее проблема си, като влезе в глъбините на душата си. По този начин той променя себе си, като личност. Израства духовно.
  Изменените състояния на съзнанието имат изключително здравословен, трансформативен и еволюционен потенциал. Те са ценен източник на нови революционни данни за съзнанието, човешката психика и природата на реалността. Техният ефект е бил познат и използван в древните цивилизации и местни култури от незапомнени времена.
  Самият процес използва много прости средства – в него се съчетават техника на ускорено дишане, специално подбрана, емоционално заредена музика, защитена среда. Дишането се провежда в седнало положение, със затворени очи. Всеки участник използва собственото си дишане и музиката, за навлизане в необичайно състояние на съзнанието. Това състояние активира естествения вътрешен целебен процес на индивидуалната психика, като изважда на повърхността един или друг комплекс от вътрешни преживявания. Тъй като процесът се ръководи от т.нар. „вътрешен целебен разум”, качеството и съдържанието на предизвиквания опит са уникални за всеки човек, за даденото време и място. Макар в опита често да се срещат повтарящи се теми, нито един сеанс не е като предходния. Към допълнителните елементи на процеса се отнасят работа с тялото, обикновено към края на дихателната сесия, рисуването на мандали и споделянето в група.
  Чрез Woodrose lifestyle вие можете да:
•    Намалите стреса;
•    Повишите енергията в тялото си;
•    Разрешите конкретен житейски проблем;
•    Осъзнаете ограничаващи мисловни  модели;
•    Повишите усещането за лекота и щастие в ежедневието си;
•    Разблокирате най-различни физически блокажи в тялото си;
•    Намерите повече удовлетворение в живота и отношенията си;
•    Стимулирате организма си да разкрие природната си способност да изчисти себе си;
•    Насищане клетките с кислород, което води до отделяне на токсините от тялото и засилване на имунната система
•    Създаване на връзка между мисли, чувства и тяло, което реално е състоянието на единството;
•    Пребиваването в него връща човек към неговата истинска същност и природа;
•    Може да достигне до състояние на катарзис, при което настъпват различни трансцедентни изживявания с пречистващ характер;
•    Може да се стигне до осъзнаване на различни истини в живота на човек – напр. кое е необходимо да пусне от живота си, кое е истински важно за него и т.н;
•    Клиентът може да си спомни отдавна подтиснати спомени и чувства, от които да се освободи или да го насочат в настоящия момент.
  Най-интересното е, че изживяванията на всеки човек са строго индивидуални и всеки път е различен от предходния. Единственото сходство е че след практиката всички се чувстват олекнали, бодри, заредени с много енергия. Точно както се чувства човек, свалил току що тежка раница, която е носил много дълго време.
  Woodrose Lifestyle включва интензивно дишане, предназначено за личностно израстване и самопознание и не следва да се счита за заместител на психотерапия. То може да включи драматични преживявания, съпроводени със силни емоционални и физиологични реакции. Не се препоръчва участието на бременни жени, хора със сърдечно-съдови промени, тежка хипертония, сериозни психически заболявания, хора, скоро претърпели операции, скорошни шевове, остри инфекциозни заболявания и епилепсия. Ако у вас има съмнение дали трябва да участвате в семинарите Woodrose Lifestyle, който включват интензивното  дишане, моля консултирайте се със своя лекар или психотерапевт, а също и с водещите семинарите.
  Съществува практика екипът на Woodrose lifestyle да гостува по покана в градовете на хора, които имат желание да участват в тези семинари, но нямат възможност да дойдат в София и Самоков е един от тези градове, в началото на месец юни.
За статията е използвана информация от интернет страницата на екипа на Woodrose lifestyle и статия на Дан Брюле.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close