Самоков

Депо в задния двор на града ни

Министърът на околната среда и водите  Нона Караджова и кметът на община Самоков Владимир Георгиев подписаха договора по проект за изграждане на Регионално депо за битови отпадъци. Въпреки многото протести от преди време и постоянно бушуващото несъгласие от една страна на инициативния комитет, от друга на обществеността, документално депото е факт.  Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Костенец (Самоков)” е с бенифициент община Самоков и партньори  общините Костенец, Ихтиман и Долна баня. Точните цифри около изграждането на депото са 8 732 417, 84 лв, от които 7 422 555, 16 от Европейски фонд за регионално развитие на ЕС и 1 309, 68 национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България  на община Самоков.

Проектът предвижда  изграждане, освен на самото депо,  на довеждаща инфраструктура- т.е.  път до него. Строителните работи ще се съсредоточат върху  създаване на озеленяване и лесозащитен пояс, приемна зона, административна част, гараж с работилница, автомивка, паркинг, пречиствателна станция , система от отводнителни и охранителни канавки.

Към това добавяме доставката на машини и съоръженията за експлоатация. Изграждането на център за рециклиране на отпадъците  и на сепарираща и компостираща  инсталация също са заложени в проекта.

Насочваме се към  последното актуално по  отношение на недоволните- заведените дела от гражданския  инициативен комитет  срещу депото са свързани с прекратеното дело по обжалването на Подробния устройствен план, с уточнението „без право на обжалване”, а делото срещу екологичната оценка на проекта е отложено за 4 октомври. Възражения бяха насочени не към самата система за управление на отпадъците, а по-скоро към самото местоположение на депото. Най- потърпевши от така стеклите се обстоятелства ще се окажат жителите на Драгушиново. Станахме свидетели на няколко организирани протеста от страна на инициативния комитет, които се проведоха на площада.  Протестиращите и преди, и сега са категорични, че депо е необходимо, но не на това място. Основното съображение е това, че то ще се намира само на около километър от първите къщи на Самоков.

В същото време старото  сметище се намира извън всякакви законово-административни рамки. Неговият капацитет отдавна е изчерпан, както е ясно на всички, запознати с проблема. Към този момент то е в изключително нелицеприятен вид, без всякакви инфраструктурни съоръжения по него.  След изтичането на 30 годишната му експлоатация, то е трябвало да бъде затворено през 90- те години на миналия век.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close