Седмицата

Държавата ни взима над 10 хиляди хектара гора

 

 

В понеделник влезе в сила заповед на министъра на земеделието и храните – Иван Станков, с която се регламентира прехвърлянето на над 10 хиляди хектара от горските територии на община Самоков и  административно управление от Държавно горско стопанство – Самоков към държавните ловни стопанства “Искър” и “Витошко-Студена”. В заповедта е посочено, че териториите на горите са в Ковачевци, Ярлово, Поповяне, Яребковица, Ново село и Шипочан.
  В заповедта не са посочени никакви основания. В понеделник заради митинга пред Държавното горско стопансто тук беше Борис Стрателов – директор на „Югозападно държавно предприятие“. Кметът на община Самоков – Владимир Георгиев, подкрепи протеста.
  От Държавното горско стопанство – Самоков отказаха коментар.
В сряда протестиращите излязоха на втори протест, като блокираха пътя Самоков-София за близо два часа.
  В сряда кметът Георгиев даде и своето становище по въпроса: „Аз самият бях информиран от дърводобивни и дърбообработващи фирми и от самите ловджии за проблема и в понеделник веднага щом разбрах за стачката пред Държавно горско стопанство отидох и на място за запознах с двете заповеди. Едната се касае за площи, които се придават към „Витошко-Студена“, а другата за площи, които се придават към „Искър“. Там беше и директорът на „Югозападно държавно предприятие“. Аз настоях за среща с министъра на земеделието, защото, според мен, той трябваше да разбере какъв е проблемът.
  Радвам се, че много бързо отликна – веднага след обаждането в понеделник насрочи среща за вторник. Заедно със заместниците ми отидохме на място, за да разясним колко сериозно е положението за цялата община. Беше събрана работна група и след като изложихме всички доводи накрая министърът  взе решение и разпореди да се издаде заповед, с която да се отменят предходните такива заповеди. В интерес на истината все още не сме я видели, предполагам и затова хората още протестират.
  Аз считам, че те са в правото си да протестират и да изкажат своята гражданска позиция. Не вярвам министърът и пред мен, и пред заместниците да не устои на думата си. Категорично заяви, че ще се издаде такава заповед. Проблемът наистина е сериозен, а има широк отзвук. Аз обясних и на него, че, според мен, той е подведен. Самият начин на изготвяне на заповедта е несериозен – в петък да се издаде, да се подпише от негов заместник и министърът дори  не знаеше за какво става въпрос.
  Моето мнение е, че трябваше да се направи един задълбочен анализ и да се види необходимо ли е това да стане. Защо трябва непрекъснато да се експериментира върху едни добри и големи стопанства като нашето?  Имаме доста територии, голямо боготаство ни е гората, но това не означава, че други две стопанства след като са на загуба, ние трябва да търсим по най-лесния начин, предоставяйки им гора за стопанисване, да ги укрепваме.
  Мисля също, че това е отдавна замисляно и че има и други замисли. Ловците също са много прави, защото в закона е записано, че който стопанисва гората, той стопанисва и ловните полета. Попитах още министъра какво ще се случи след като законът допуска възможност тези територии да се отдават на концесия. Какво се случва с цялата дървесина, която ще се предостави на двете ловни стопанства? На тези въпроси трябва да се отговори и всичко да се обсъди много внимателно. Едва тогава да си вземе решение, някой трябва да седи зад тази заповед и да носи съответната отговорност“.

Мнения

Георги Мутафчийски – представител на „Кедър лес”:

  Настояваме да отпаднат двете абсурдни заповеди, с които се прехвърлят територии от ТП ДГС към ДЛС „Искър” и ДЛС „Витошко-Студена”. Заграбват се самоковски гори. Обещават ни, че дърводобивни и ловни мероприятия ще се провеждат, но ние не сме сигурни в това. Начинът на отдаване и ползване на горите не ни гарантира такава възможност. По закон 30% от горите трябва да се отдават на местни фирми. Ние сме притеснени от това кои ще са тези фирми пернишки или софийски. Почти всеки един от нас, собствениците на фирми, има кредити, обезпечени с лично имущество. Ако не можем да упражняваме дейността си и да работим, ще трябва да освободим хора. Много от тях са нискоквалифицирани, което е предпоставка за голямо социално напрежение. На територията на общината функционират около 30 дърводобивни и дървопреработвателни дружества, всяко с около 25 работници. Направете сметка за какво става въпрос.  

Боян Стоянов – председател на Ловно сдружение – Самоков:

  Протестираме срещу първоаприлската шега на министър Иван Станков. Около 700 човека са ловците в общината. В момента плащаме 64 лева на ден за право на лов. След като горите минат към стопанство „Искър”, те ще станат 540. Отделно се таксуват месото на отстреляното животно и трофеите. Едно диво прасе може да излезе 4-5 хиляди лева. Първият протест беше пред Горското, с този на кръговото блокираме движението. Третият ще е в София, пред Министерството на земеделието и храните. Подкрепяме напълно директора на Държавното горско стопанство в Самоков – Вл. Малинов, който създаде предпоставки всички фирми да работят при равни условия, а не под масата.
Ако управляващите не ни чуят, 500 семейства в Самоков ще останат без препитание.

Б. Борисов, член на ЛРС „Сокол” от град Ихтиман:

  Преди години г-н Харизанов извърши същото посегателство в селата Караполци, Лесново и Доганово. Взе от техния горски фонд и след това спря лова. Чак тогава хората се усетиха. Започнаха да протестират и бяха обезщетени. Съвсем пресен е случаят с Държавното горско стопанство в Елин Пелин. Преди 2-3 години оттам също бяха иззети горски територии.

Александър Кичев – гражданин и ловец:

  Навремето прехвърлиха към „Витошко-Студена” горите по пътя за Лисец, Яребковица, Ярлово, Ковачевци и Поповяне. Стопанство „Искър” взе териториите около Язовира, Ново село и Шипочан. Продължават да ни газят. Сега уж ни обещават достъп, а после си сложат техни хора и край. Мошеници в пълния смисъл на думата.
 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close