Местен бизнес

Дар от природата за сърцето и трапезата

-Как се роди идеята за производство на чай и мислите ли, че към днешна дата подобен бизнес има бъдеще?

-Истината е, че идеята да се занимаваме с билков чай съвсем не дойде спонтанно. В началото – 2004 г. – стартирахме бизнеса си със заготовка на билки за наши партньори от хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост.  Няколко години се водехме от собствения си принцип, че за да имаш финансова печалба в дългосрочен план, първо трябва да осъзнаеш, че хората, с които работиш, са най-голямото ти богатство. В един момент се оказа, че екипът ни е достатъчно мотивиран и компетентен, че да създаде крайни, завършени продукти със собствена марка. Успешно въведохме на пазара марката „АЛИН” – пакетирани сушени билки в потребителска опаковка, като едновременно проучвахме нови възможности за разширение. Оказа се, че производството на билков чай е една такава възможност, която в последствие реализирахме.  Истината е, че стартирането отне доста време, защото вече имахме крайни потребители с определени очаквания от „АЛИН”. Направиха се сериозни проучвания, а след това и инвестиции, за да можем да създадем стойностен продукт, подходящ за марката. Използваме предимно български суровини- култивирани и диворастящи билки, селектирани от нашите технолози така,че до нашия клиент да достигне един здравословен, безопасен и качествен продукт.

-Защо избрахте село Алино?

-Хубав въпрос, защото разположението на всяко производство е от изключителна важност в последствие. Но точно този избор изобщо не беше труден. Освен че лично за мен с. Алино е много специално – аз съм страстен рибар и много пъти съм имал слука на язовир Алино, мястото отговаряше на всички наши изисквания и дори ги надхвърляше. Районът е уникален: екологично чист, закътан между три от най-красивите ни планини – Рила, Плана и Витоша, той е идеален за нашия тип производство, богат на билки, и не на последно място – близо до столицата, където основно са съсредоточени нашите бизнес партньори. А също и хората които работят при нас са местни и много отдадени на това, което правим, и аз мога само да им благодаря.

-На какъв принцип избирате партньорите и доставчиците, с които работите?

-Не бих казал, че в бизнес-партньорството някой някого избира. За съжаление думата „партньор“ малко е поизгубила смисъла си – наричаме партньори всички наши клиенти и доставчици, а не би трябвало. Не може да си мислиш „щом той печели, значи сигурно аз губя“ и да си мислиш, че участваш в партньорство. Затова – за съжаление- ние въобще не можем да си избираме партньорите – можем само да си изберем клиентите, доставчиците, услугите и т. н. Дали те са твои партньори – това се разбира в последствие, когато видите, че взаимно си помагате да се развиват компаниите ви и заедно работите за едно и също нещо – крайния клиент и потребител. 

– Какви трудностите, които срещате да ви откажат ?

-Рабира се! Но на това е способен само пазарът, а дали ще стане – изцяло зависи от нас.

-Какво включват бъдещите ви планове?

Плановете ни са част от един процес, който вече е започнал. Съвременният бизнес не е просто производство и предлагане на стоки. Ако преди години беше достатъчно да можеш да произведеш нещо и вече си на пазара, днес картината няма нищо общо. Рафтовете на магазините са препълнени със стоки и марки, и ако искаш крайният клиент да избере теб, трябва всичко което правиш да е съобразено с неговите нужди, а не с твоите възможности. Затова сме много горди, че успяваме да поддържаме обратна връзка с крайните си Клиенти, като обръщаме много внимание на всяко лично мнение – по телефона, мейла, страницата ни във фейсбук и постоянно актуализираме асортимента си според новите търсения на крайния потребител.  Клиентите ни могат да намират цялата информация за продуктите които купуват и на сайта ни alinbg.com. Наскоро обновихме изцяло и дизайна и външния вид на продуктите и вече много лесно можете да познаете „АЛИН” на рафта. Наскоро стартирахме и производство на подправки под новата ни марка „Гозбица”. Това са 16 вида продукти, предназначени предимно за вътрешния пазар. Мисля, че отново ще успеем да стигнем до трапезата, и най-вече до сърцето на клиентите си, защото поднасяме продукта по изключително оригинален начин, който напълно се вписва в традициите на българина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close