Седмицата

Даниела Георгиева: “С бездушието на хората никога няма да тръгнем напред”

Какво е нужно,  за да се организира подобен фестивал?
За да се направи един такъв фестивал, според мен, първо трябва да има много ясни условия – какъв ще бъде той, какво ще включва. Необходими са също награден фонд, регламент и компетентно жури. Отначало ще бъде трудно. Ако не първата, то втората година събитието трябва да бъде включено в плана на Министерството на културата. Би могло да има национална награда, стипендия за принос, за автентична носия. Нужно е да се открият подходящите място и време за провеждане. Най-добре би било един такъв фестивал да се направи в края на юли или началото на септември месец.
Къде в нашия град би било подходящо да се проведе подобно мероприятие?
Според мен, над тази хубава сцена, която имаме на площада, трябва да се направи един навес. Би могло да се проведе и в Туристическата градина, като се изгради специална сцена. В такъв случай, нужно е да се помисли къде би стояла публиката, да има подходящи условия – пейки за сядане, сенчести места, съблекални – най-вече заради горещината през летните месеци. За да се направи един фестивал, трябва да се държи на старинното, на автентичното, на традиционното.


Може би ще има и някакви приходи, ако се докарат групи например?
Първоначално трябва да се утвърди. Когато се види, че има интерес, че формулата за създаване на такъв фестивал е печеливша, може да се въведе и някаква такса за отделните групи хора. Има фестивали, които са извоювали мястото си и културното си значение, в които се връчват специални награди –  на министъра, на кмета. Въпросът е да не стане селски събор, колкото и грубо да звучи. Трябва наистина да бъде стойностно. Ако се направи такъв фестивал, би било добре в комисията да има специалисти от всички области, или тя да бъде разделена на два сектора в зависимост от видовете изпълнения – обичаи, танци, песни, занаяти. Трябва да се обмисли много добре. Може участниците да се разделят и на възрастови групи – например хора над 30 години, ученици от 9 до 12 клас, от 5 до 8 клас и т.н. Да има грамоти, отличия за отделните групи. Така всеки ще се чувства оценен. Трябва да се направи проучване, да се дадат идеи, да се съобразим и с възможностите на града. Всяко начало е трудно. За да просъществуваме, не трябва да изпадаме в духовна криза, защото тогава нищо не може да ни спаси. Финансовата криза ще отмине, но духовната – не. С бездушието на хората никога няма да тръгнем напред.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close