Култура

Да съберем спомените за цар Борис III

 

 

Инициатива за събиране на спомени и информация
за места, свързани с цар Борис III…

  По повод 70- годишнината от кончината на Цар Борис III, която ще бъде отбелязана през август тази година, Царското семейство кани всички сънародници, които пазят спомени за Цар Борис и имат желание да ги споделят, да ги напишат и да ги изпратят.
 Очакваме да се включите активно в тази инициатива, която ще  спомогне чрез споделените лични впечатления и преживявания,  да опознаем по-добре държавника, воина и човека Цар Борис.
  Обръщаме се специално към младите хора – разпитайте своите баби и дядовци, разровете семейните архиви. Най-интересните разкази ще публикуваме в книга.
По време на многобройните си срещи със сънародници Цар Симеон II e изслушал множество разкази за своя баща на съвременници на Третото Българско Царство или на техните потомци. Дори е получавал снимки предмети, грижливо опазени по време на тоталитаризма, всеки от които има своя история. Нека направим така, че те да не се изгубят с времето, а да останат като лични свидетелства за една епоха, която, макар и от най-новата ни история, остава все още непозната и недооценена.   
  Добре известно е също, че Цар Борис III често е обикалял страната, срещал се е с хора, помагал им е, възхищавал се е на красивата ни природа, имал е любими места за отдих и съзерцание. Ако във вашия град или село се помни място, свързано с посещение, среща или случка с Цар Борис, можете да ни пратите описание, снимка на това място и спомена, свързан с него. Заедно ще облагородим мястото така, че като минават хората да си спомнят за Цар Борис в една приятна среда.
  В инициативата могат да участват всички желаещи, които имат какво да ни споделят. Текстовете трябва да са в обем до 3 страници. Срокът за подаването им е 30 май 2013 г. Oчакваме вашите писма на електронна поща: pressoffice@kingsimeon.bg. или на пощенския адрес на в.”Национален подем” – ул. “Проф. Асен Златаров” № 19, 1504 София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close