Култура

Да осветим Гимназията!

ПГ “Константин Фотинов” е едно от най-старите училища в града. Създадено като своеобразен контрапункт на съществуващия по това време Американски колеж и до днес то посреща и изпраща желаещите да трупат знания млади хора. Историята на училището датира от 118 години. В епохата, когато светогорския йеромонах Отец Паисий запали факела на българското Възраждане като написа своята “Итория славянобългарска”, когато в борбата за изгонване на гръцкия владика от Самоков вземат дейно участие Захари Хаджигюров, митрополит Авксентий Велешки, самоковският митрополит Доситей и други, тогава свещеническите домове на Девическия манастир и Митрополитската църква станали килийни училища. Те са основата за създаване на първите светски училища в града. Колко е важно образованието става ясно още в онези далечни години, когато преписването на текст ставало тайно и на ръка, а днес са заместени от високите технологии, позволяващи бърз достъп до всякаква информация.

Местоположението на Гимназията е изключително добро, намираща се в непосредствена близост до центъра на града. Нашият екип, съставен от млади хора, смятаме че ние сме в основата на всяка промяна. И на нашите плещи лежи цялата отговорност за бъдещето. По тази причина искаме да поставим акцент върху културните ни обекти, които безспорно са ядрото на нашия град. Водени от идеята да направим Самоков привлекателен както за жителите, така и за гостите на града ни се иска да предложим да осветим ПГ “Константин Фотинов”.

Това разбира се не е самоцел. Потърсих мнението на директора на ПГ “К. Фотинов” – Кирил Славов, кмета Владимир Георгиев и инж. Петър Георгиев. Защото за реализацията на идеята трябва да се обмислят и обсъдят всички страни – планиране, изпълнение и финансиране.

Кирил Славов: “ Идеята безспорно е добра и на мен лично ми харесва. Бюджетът на Гимназията е нисък. Преди около три години имаше такъв замисъл, но не успяхме да го реализираме. Но ако сега това нещо се случи, аз ще бъда много щастлив. Ние се намираме в центъра на града и ще станем атракция както за Самоков, така и за туристите. Прави ми впечатление, че хора идващи от други места спират и се снимат със сградата, голяма забележителност е. Смея да кажа, че няма друга такава архитектурна постройка. През 1894 година е изградена сградата и появата й е привлякла цялата родолюбива общественост – учители, занаятчии, присъствал е тогавашният министър на Народната просвета д-р В. Радославов. Още повече, че мястото е дарено от митрополит Доситей за училище. Княз Фердинанд присъства на поставянето на основния камък. Построена е за много кратко време. Сами виждате колко е било важно изграждането на училището. Смятам, че ако се освети сградата ще грейне. Придава се съвсем друг облик, пък и самата фасада е хубава. Може да се осветят различни части, да има музика. Ние също ще направим всичко, което зависи от нас тази идея да се реализира, със съфинансиране на една част и с наш труд.

Владимир Георгиев: “Привърженик съм на подобен тип идеи, които ще придадат един нов облик на града ни. Когато са осветени такива обекти се създава едно духовно усещане. Важно е за мен да знам какво се очаква от Общината. Бюджетите на училищата са напрегнати, както на всички други обекти. От финансова гледна точка ни е много трудно. Самата Гимназия се нуждае от ремонт, както и другите училища, в следствие на тежката зима има течове и други проблеми. Сградата е голяма и позволява такъв тип осветление. Това от своя страна увеличава разхода на енергия, но няма значение. Осветяването е голямо предизвикателство и със сигурност трябва да се извърши прецизно, за да не се загрози фасадата, трябва да се потърсят специалисти. В зависимост от приходите ни с две ръце бих подкрепил. Би могло разходът на енергия от осветяването да премине към бюджета на общината.

Петър Георгиев: “Много обекти сме осветявали и то не само в гр. Самоков. Идеята е чудесна. Осветлението като цяло и на отделни обекти изгражда имиджа на един град, необходимо е то да бъде съвременно и икономично. Разходът е минимален. Това определено няма да отежни бюджета на общината. Сега има проекти за енергийна ефективност и може с европейски пари да се случи. Направихме така няколко училища с енергоспестяващи осветителни тела със светлодиоди. Те имат 100 000 часа живот и дори след тези часове не изгарят, а намалява интензитетът им. Ако се сравни със старото осветление е около 3 пъти по-скъпо, но се изплаща с икономията, която се прави, за около година. Уличното осветление също го правим, добри сме, участваме в търгове. Аз се включвам за всяко хубаво нещо за този град. Бъдещето на осветлението е в светлодиодите, така работят в цял свят.

Темата за осветяването остава отворена за всички, които имат отношение и желание да се включат. Всяка добра идея търси своите поддръжници. Нека направим града си едно приятно място за живеене. Осветяването на Гимназията е своеобразен жест и към личността, чието име носи – Константин Фотинов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close