Седмицата

Да изчистим България – да, но има ли смисъл?

На 20-и април ще се проведе поредната акция за почистване на страната. По принцип много хубава инициатива – излизат доброволци и започват да събират тонове боклуци, оставени сред природата от не дотам съвестните. После цяла седмица се „хвалим“ колко боклук сме събрали, вместо да ни горят ушите от срам, че сме такива простаци, за да го допускаме.

Искам да ви предложа една различна гледна точка към масовата екзалтация по хигиената.

Какво се случи миналата година в Самоков в деня, определен за оборка? Ако не бяха излезли големи фирми в града, малките баскетболисти, учениците и част от общинските съветници, сигурно доброволците щяха да са само десетина души.

Интерес никакъв, все едно, че случващото се нас не ни засяга.

Какво се случи няколко месеца по-късно? Акцията не донесе очаквания превъзпитателен ефект. Даже май усили другия, срещу който се борехме. Почистваните места – Лаго, Ридо, околовръстния път, отново бяха потънали в салфетки, строителни отпадъци, пластмасови шишета, различни калибъри дюшеци и всевъзможни домашни потреби, изгубили актуалност и „изгонени“ от домовете.

Просто чудна картина! Живеем в Швейцарията на Балканите, а сме по-зле от аборигените на Австралия. В нас не сме възпитали никаква отговорност към околната среда, освен тази да я използваме възможно най-максимално и то по най-грозните начини.

Далеч не казвам, че това  важи за всички, но все пак явно преобладаващата част от населението не ги интересуват добрите практики, които поддържат страните ни съседки. И в този ред на мисли идва логичният въпрос какъв е смисълът от цялата офанзива на чували и ръкавици. Всяка години едни да чистят, а другите да мърлят?

Идеята на кампанията е повече от показателна – да се обособи специфичното чувство на отговорност в хората, да сме съпричастни към природата и да проработи най-сетне зелената идея. Сами си го правим това вечно да сме в дъната на разни класации – излязнахме най-неграмотни, най-болни, най-нещастни, най-бедни и какви ли още не. Явно сме и най-невъзпримечиви.

Въпреки това – пак ще излезем да почистим на 20-и април, пък дано този път да се задъжи малко по-дълго. Истината е и че не се упражнява никакъв контрол. Само се харчат пари за чистенето на незаконни сметища, а няма нито един наказан затова, че си изхвърля боклука насред Лаго примерно. Българите възприемат само когато им се бръкне в джоба, иначе не.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close