Култура

Читалището в Говедарци чества 85 години

В събота вечерта в Говедарци беше почетена 85-годишнината на Народно читалище „Христо Ботев 1928“. Залата се оказа малка да побере всички, които уважиха празника на културната институция. Кметът на общината Владимир Георгиев, народният представител Ирена Коцева, заместниците на кмета Радослав Стойчев и Васил Сайменов, както и общинските съветници Силвия Стойчева, Гиргина Рангочева и Николинка Баранска поднесоха с присъствието си уважение от страна на общинската администрация и на Общинския съвет. Приветствие поднесе и кметът на селото Бойчо Шуманов. Той призова всички да бъдат сплотен самодеен  отбор, който дружно да бори предизвикателствата на днешното време.
  Тържеството беше открито от Калоян Шуманов, който изрецитира „Аз съм българче“.  Цялата програма беше базирана на дейността на читалището – на неговите групи. Женската певческа група с ръководител Даниела Георгиева, дуетът Анна-Мария Галчева и Лили Шуманова, детският танцов състав с ръководител Екатерина Ковачева, мъжката група с ръководител Спас Джамбазки, трио Китка, Хриси, Билян и Влади от клуб „Слово“ с ръководител Зорница Петрова, младежкият танцов състав „Рилска магия“ с ръководител  Николай Борисов цяла вечер показваха пред гостите чудото на човешкото желание да твори изкуство и винаги да търси духовността като ориентир за запазване на нашенската самобитност.
  В думите си читалищните дейци изразиха нещо много вярно – че читалището е люлка на духовността, просветата и културата. Българският народ създава хиляди омайни песни, а хората са тези, които трябва да ги пазим като едно неоценимо национално богатство, което да се предаде на следващите поколения.
  Тържеството приключи с малък коктейл и с много пожелания за крепко здраве и неугасим творчески ентусиазъм.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close