Спорт

Боровец изпраща успешния зимен сезон с масово вело-спускане на 11 май

Броени дни преди началото на месец май Боровец изпраща поредния дълъг и успешен снежен сезон.  И тази зима курортът може да се похвали, че успя да предложи на любителите на белите спортове не само отлични условия за ски и сноуборд, но също и интересен спортен календар. Тук се проведоха дванадесетоспорвани състезания в традиционните ски алпийски дисциплини и няколко вълнуващи фристайл надпревари в Сноу Парк Бороспорт. За финал курортът бе домакин на Откритото Държавно първенство по сноубордкрос и ски-крос с участието българските спортни звезди Сани Жекова и Алекс Иванов.

Освен на ски и сноуборд  състезания, през този зимен сезон Боровец стана „арена” и на две мащабни снежни инициативи, имащи за цел да накарат децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и снежните забавления. Това бяха честването на Световния ден на снега /World Snow Day/ – една инициатива на Международната федерация по ски /FIS/ и Програмата „Научи се да караш ски”, организирана от Министерството на физическото възпитание и спорта и  Българската федерация ски.

Резултатите от анализа на туристическия поток в края на зимата са също така добри. Той показва, че  Боровец продължава да привлича нарастващ брой български туристи. Този сезон отбелязва около пет процента увеличение на родните посетители. Стабилен ръст от около 10% има и на балканския (Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния), руския и средно-европейския пазар. Относителният дял на английските и ирландските ваканционни групи остава непроменен в сравнение със сезон 2011-12. 

Интересната тенденция, която се наблюдава при българските туристи, които заемат около 35% пазарен дял, е стабилният ръст на посещенията на млади хора на възраст между 12 и 25 год. Те стават най-бързо растящата група в демографския микс на курорта с 56% увеличение на посещенията през последните три години.  Ръководството на “Бороспорт” АД обяснява тази тенденция със специалните програми и състезания на курорта с цел привличане на ученици, студенти и млади хора, както и с инвестициите в терейн парка, който се разраства вече трета година в ръкава на писта “Попангелов”.

След края на успешния зимен сезон, Боровец започва подготовка за лятото. Символичен преход от снежните към слънчевите емоции курортът ще направи с уникалното за България състезание по масово спускане с колелета по планински терен „Drop the Mountain Borovets 2013”,  което ще се проведе на 11 май.

Разбира се, курортът очаква любителите на планината и през предстоящите празнични дни, по време на които ще работи кабинковата въжена линия /от 1 до 6 май/. Тези от тях, които все още не са планирали своята почивка, могат да се възползват от атрактивните оферти на хотелите в курорта. Така например, пакетната цена за 4-дневна Великденска ваканция в хотел „Рила” е 159 лв., или  40лв. на ден.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close