Спорт

“БороБорд Самоков”– за зимните спортове с любов

Зад създаването на всеки един клуб, независимо с каква насоченост е, стои инициативността на един човек или група хора, обединени от общи интереси и гледащи в една посока. Хора малко или повече идеалисти, които са готови ако няма път, сами да създадат такъв. Това се отнася с пълна сила за братята Христо и Константин Ахтаподови и Илиян Караджинов. Водещо при тримата е любовта им към зимните спортове и желанието им да се развиват в тази посока. Запленени са от атрактивността на сноуборда, който освен че е интересен дава и много свобода.
И тримата треньори на настоящия спортен клуб са завършили НСА и определено амбицията им още от самото начало на създаването на клуба, 2008 година, е да се занимават професионално. Константин Ахтаподов и Илиян Караджинов завършват НСА със специалност „Ски аплийски дисциплини”, а Христо Ахтаподов – „Сноуборд”. Като Христо успява да види как се случват нещата извън милата ни родина, трупайки опит четири години в един от най-добрите зимни курорти в света – Вейл, САЩ (Колорадо). Връща се тук с идеята да предаде наученото и на нашите деца. Тази идея за сноуборд клуб се прегръща от Константин и Илиян и те заедно започват да пишат общата му история вече близо 4 години.


Всяко начало е трудно, но те имат опит и наблюдения върху този спорт. Започват с 4- 5 деца, във възрастовата граница 4- 12 години. Като при по-малките залагат на игровия принцип на обучение. С времето се усъвършенстват и така в момента в клуба им тренират 26 състезатели, разделени в различни възрастови групи, като има и деца, които не са от Самоков. Спортен клуб „БороБорд Самоков” е официален член на БФС и Община Самоков. Още от самия си старт дават заявка, че ще гонят високи спортни успехи. От първия си сезон младите членове на клуба участват във всички сноуборд състезания и мероприятия на територията на страната.
Треньорите споделят, че сноубордът се радва на интерес от страна на деца в различна възрастова група, дори от този сезон има и момичета. Общото, което обединява треньори и състезатели е любовта към зимните спортове.
„От изключително значение е отношението и подходът към децата. И когато се държиш добре с тях те го оценяват и разбират”, разказва Христо Ахтаподов и продължава „учим ги на много неща – да пазят планината чиста, да научават нови техники, да не говорят глупости.” Треньорите са горди със състезателите си заради добрите спортни резултати, в момента имат добри постижения във всички възрастови групи и както споделиха те – разменят си медалите помежду си.
За момента спортен клуб „БороБорд Самоков” е единствен по рода си, насочен към алпийските дисциплини и характерния за сноуборда свободен стил. Клубът набира скорост и бройката на желаещите да се присъедини към него непрекъснато расте. Особено сега, когато една от 5-те дисциплини в сноуборда – slopestyle – става олимпийска.  „Състезателите ни имат възможност да излизат и извън страната. Всички са много мотивирани един от друг, виждат как някои състезатели са започнали от нищото, а сега са на национално ниво. Това е основата на движението на нашия клуб, това ги стимулира – състезанието е съревнование”, обяснява принципите на клуба Христо.
 Тренировките на състезателите са целогодишни, целящи да се развиват техните  физически и технически умения, за да показват добри резултати.
Две поредни години взимат участие на празника на града,  демонстрирайки различни сешъни – техники за пързаляне на гладки повърхности. „Това е един вид изява за децата, те се радват че могат да покажат какво умеят на останалите. По този начин популяризираме спорта и привличаме нови състезатели”, обяснява Христо Ахтаподов.
Треньорите споделят, че през последните 2 години условията за каране са значително по-добри, получават помощ от „Бороспорт”  под форма на лифт карти и лесен достъп до пистите. Това всъщност е от основно значение за тях. „Боровец си е Боровец, покрай спорта имаме възможност да  ходим на много места в страната и извън нея. Ако сравняваме с другите страни наистина изоставаме, но в рамките на нашата положението е много добро. Оценяваме условията на Боровец на високо ниво. Обикновено курортите подпомагат спортните клубове, не се разчита само на външни спонсори. За да се тренира са необходими условия, а тук ги имаме. Движат се нещата, позитивно сме настроени, все пак нашите деца тренират тук”, казват Константин и Христо Ахтаподови.
Това, което им предстои е участие в кръг от европейската купа, което ще се проведе в Осогово (гр. Кюстендил) на 23- 24.02.2013 година. И двама от състезателите на клуба ще вземат участие в Европейска младежка олимпиада в Брашов, Румъния – 16-21.02.2013 година.
Единственото негативно в цялата картина дотук е отново отсъствието на държавата. Тя не стимулира достатъчно спортовете. А именно те са представителното лице на една страна пред другите. Финансовият въпрос винаги е важен – как иначе един клуб може да съществува, ако не му се оказва някаква помощ? При СК „БороБорд” една част от средствата идват от самите треньори, които се занимават и с други допълнителни дейности. До скоро, когато клубът е бил с по-малко състезатели, са се предвижвали със собствените си коли, но сега им е необходим бус. Надяват се да се намерят спонсори и те да могат да им осигурят собствен превоз.  Докато това стане, момчетата и момичетата ще продължават да прославят града ни като дом на зимните спортове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close