Самоков

Болен здрав носи или как циганите преметнаха социалните

Нов скандал се разрази на територията на  софийска област с фалшиви ТЕЛК- ви решения на  54 деца, всички до едно с диагноза бронхиална астма.  Това са случи в Самоков /Марица, Ковачевци в това число/, Долна баня, Костенец и Ихтиман. Социалните помощи възлизат на 260 лева за месец, освен това родителите са получили еднократно плащане за минал период три години назад от подаване на декларацията в размер между 5000 и 6300 лева, в зависимост от конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет възлизат на 200 000 лв.  Проверките все още продължават.
  Фалшивите решения изобщо не са регистрирани в ТЕЛК – Самоков, откъдето д-р Надежда Фотева  поясни, че в Самоков се гледат само случаи на общи заболявания – за деца и за възрастни.А белодробните заболявания,  каквито са в този случай, се гледат от специална лекарска комисия в София. Това важи също за очните и психични заболявания.  те също се препращат към столицата.
 Какъв е редът за минаване на ТЕЛК Комисия?
 Специализираната лекарска комисия определя процента инвалидност, след като лицето предоставя необходимите изследвания и в резюме представя заболяването си и неговото развитие.  Решението на комисията се заверява в София. Такова лице вече има досие и е картотекирано.
 Едва след това започват процедурите по определяне на пенсията за инвалидност и се изплащат обещетенията.  Децата до 16 – годишна възраст не се насочват за обещетение към Националният осигурителен институт, а към Дирекция „Социално подпомагане” задължително с оригиналното телково решение.
 Т.е. видно е, че шансът да се кривне от административно определения път е никакъв в легалния смисъл.  Или почти никаква, както виждаме всъщност.
 Спорно на пръв поглед е как такъв наплив от деца с диагноза „ Бронхиална астма” не е направил впечатление на служителите на Дирекция „Социално подпомагане”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close