ОбществоРегионалниСамоков

Близо двадесет зелника се конкурираха на 22-то издание на рилския зелник в Бели Искър

“Самоков 365”

Празникът на рилския зелник в самоковското село Бели Искър се превърна в една добра традиция, която събира на едно място майстори на вкусното тестено изделие и им дава възможност да покажат своя майсторлък при приготвянето му. Празникът се провежда в последната събота на юни месец.

Тази година в надпреварата за най-вкусен рилски зелник се включиха около 20 участници със зелници. Касто до 300 лв стигна цената на зелниците. Четири от ястията бяха разиграни на търг, като началната цена на трите най-вкусни започна от 40, 80 и 100 лв. Два от тях бяха закупени от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов и народния представител Валентин Милушев.

Всички други зелници в състезанието също бяха закупени, а събраната сума ще послужи за благотворителност. Местните жители предвиждат със средствата да бъде облагородена екопътека „Орлови скали“, както и арка на входа на селото.

Жури, съставено  от кмета на общината, заместник-кмета Станимира Давидова и инженер- технолога Таня Бурназова, оцени зелниците.

Водещ на събитието бе социологът Мира Радева. Тя връчи на дарителите на празника плакети и грамоти, както и на представителите на общинското ръководство.

Кметът поздрави присъстващите като каза, че е горд, че за 22-ра поредна година се организира този празник.

В празничната програма се включиха състави от община Самоков, които също се състезаваха и получиха грамоти и парични награди.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close