Забележителности

Баскетболът през годините

Баскетболният клуб „Рилски спортист” съществува в Самоков още от 1922г. Тимът е имал много успехи през годините, които не веднъж са стопляли нашите сърца. Първият им по- голям успех е бил, когато през 1966г. е привлечен треньорът, на който дължим едни от най-големите успехи на баскетболния клуб през 20-ти век – Петър Фампарски, дошъл, за да подготви нашите момичета за представянето им. Само година след това отбора на „Рилски спортист” започва да играе в „А” група. Годината, която е отбелязана със златни букви в самоковския баскетбол е 1962г. Това е и годината, в която отборът се нарежда на четвърто място на Републиканското първенство и заема трето място в турнира за Купата на България. Липсата на покрита спортна база, особено необходима през дългите зимни месеци, обаче е основната причина женският състав от 1963г. да играят в IV (югозападна) Б група, където играят без прекъсване до 1970г. През 1965г. се появява за първи път зонално първенство и мъжкият отбор – треньор отново е Петър Фампарски.
До края на 60-те години продължава утвърждаването на „Рилски спортист” сред водещите баскетболни клубове на югозападна България. През 1968г. юношеският и девическият отбор са окръжни шампиони. През 1969г. жените са на трето място. През 1970г. женският отбор изпада от „Б” група, но се завръща с подновен състав и треньор – Невена
Петкова.


Сега баскетболът се реализира доста добре с успехите на „ Рилски спортист”. Градът може да се гордее с факта, че женският ни отбор са първи, а мъжете са трети в цялата страна. Както преди така и сега баскетболът оставя един доста популярен и пълен с успехи спорт с много велика история и светло бъдеще. Накрая искаме да поднесем своите благодарности към треньорите Иван Лепичев и Ани Рудева, които тренират бъдещите звезди на Самоков и ни помогнаха за рубриката.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close