Местен бизнес

Банкови кредити раздвижват имотния пазар

В застой ли е пазарът на имоти, ако говорим конкретно за територията на Самоков, околните села и курорта Боровец?

-Въпреки, че реализираните сделки са чувствително по-малко като брой в сравнение с преди години, не мога да кажа, че пазарът на имоти в Самоков и региона е в сериозен застой. Причината е, че и тук се заформи вторичен пазар, който от няколко години вече се наблюдава в Банско. Англичаните, които преди време бяха основните купувачи, в момента са най-активните продавачи и в двата ни зимни курорта. Клиентите търсят супер изгодни сделки, на цени под себестойност, а такива цени могат да бъдат предложени единствено от англичани, които имат нужда от свежи средства за погасяване на кредит във Великобритания или пък за нова покупка там.

В резултат на това напоследък се появиха доста изгодни предложения в града и селата около Самоков. Например, последната ни сделка беше за вила с голямо дворно място в с. Алино за 18,000 евро, която обаче имаше нужда от основен ремонт. В с. Широки дол и с. Белчин реални сделки имахме съответно на 40,000 евро и 52,000 евро, но пък къщите бяха във вид готов за живеене.

Много малко са инвеститорите в Боровец, които са актуализирали цените си спрямо търсенето на пазара. В момента реални сделки в курорта се сключват на нива от 450-600 евро на кв.м., а офертните цени са около 650-1100 евро.

Основните купувачи са българи и рядко руснаци, като в повечето случаи българите купуват имота с кредит от банка.

Какво се търси и предлага?

-Особеното на пазара в момента е, че купувачите търсят да закупят имот не единствено за инвестиция, а и за живеене. Търсят се предимно готови къщи в Самоков или вили в близките до Самоков села, както и изгодни апартаменти в Боровец.

Каква е ситуацията по отношение на цените?

-Продавачите са склонни да обмислят дори и смешно ниски на пръв поглед оферти, като сделки се сключват обикновено на цени с 15 до 30% по-малко от обявените.

Променили ли са се изискванията към имотите през годините?

-Определено да, както вече казах, търсят се имоти по-скоро за живеене, отколкото за инвестиция и разбира се търсенето е за много евтини и едновременно с това качествени имоти, което често е невъзможна комбинация.

Кои са предпочитаните райони и квартали?

-Предпочитат се къщи и вили предимно в селата, както и в самия град. Предимно в кварталите между центъра на града и изхода за к.к. Боровец, в близост до бул. Искър.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close