Самоков

„България на гражданите” отново в Самоков

Страната ни е в политическа криза. Кабинет в оставка, служебно правителство, стачки в цялата страна. За пореден път от политическа партия  „Движение България на гражданите” отново се срещнаха с медиите от Самоков.

  Повод за тази среща беше именно случващото се в страната. Георги Киряков – член на НС на партията, и Димитър Делчев – областен координатор, коментираха сложната ситуация, в която се намира България.

  Според Киряков случващото се в последните дни и оставката на правителството е логичен завършек на лошото управление през послените 4 години. Протестиращите са подтикнати да излязат на улицата от високите сметки за ток, но не това е причината. Това не са протести срещу монополите, а срещу неспособността на управляващите да се справят с тежката икономическа криза и монополите. Единственият изход са предсрочни избори и служебно правителство, което да гарантира честни избори.

  Делчев сподели мнението на Киряков. Хората не са по улиците заради сметкита, а от лошата политика на доходите. А според последни данни всяко второ домакинство е заплашено от бедност, затова хората се вдигнаха. Това прилича много на случилото се преди няколко години. „През 97-ма си имахме Виденова зима, сега спокойно можем да кажем, че вече си имаме и Борисова зима.”

  На въпрос, зададен от „Самоков 365” по повод обвиненията в социалната мрежа срещу Меглена Кунева, че е продала АЕЦ „Козлудуй”, Киряков обясни, че не тя е подписала договорите. Първият меморандум е подписан още от Костов за затваряне на глава енергетика. А без затварянето й нямаше днес да сме членове на ЕС. „Гражданите имат право да изразят мнението си, написаното във фейсбук не ни притеснява по никакъв начин. Всеки има право на глас. Хората сами могат да преценят кое е истина и кое не.”

  От „България на гражданите” продължават да се борят за промяна в Конституцията на страната чрез свикването на Велико народно събрание. „И да спечелим изборите сме готови да разпуснем Народното събрание и да свикаме Велико народно събрание за промяна в Конституцията!”

  Хората на Кунева ще променят гражданското участие в институциите чрез обществени обсъждания, квота на гражданите за Висшия съдебен съвет и правото на жителите на Република България да дават оценки на съдиите, за да няма подобни скандали като този с  Венета Марковска. От  „България на гражданите” призовават за бързото сформиране на служебен кабинет, който да гарантира честни и демократични избори, съставено от авторитетни личности, без партийни и политически представители. Най-важно е да има демократични избори, без манипулиране и купуване на гласове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close