Седмицата

Баба Шарка полази и в Самоков

С такива тревожни заглавия ни посреща темата за варицелата в национален аспект. Повод за тревога по принцип няма, защото вирусът не е смъртоносен. Варицелата (лат. Varicella), позната още като едра шарка или лещенка, е остро инфекциозно заболяване, което се среща предимно в детската възраст. Причинява се от Варицела-Зостер вирус.
Заразяването с варицела става главно по въздушно-капков път,  чрез отделяне на вирус, съдържащи миниатюрни капчици от дихателните пътища на болен индивид  при кашляне, кихане или говорене.
  Клинично изявена варицела се развива след инкубационен (скрит) период от 10 до 21 (според някои източници до 23 дни), средно 14-16 дни след първоначалния контакт с вируса. Пациентите са заразни обикновено 1-2 дни (до 5 дни) преди появата на обрива.

Кой боледува от шарка?

  От варицела боледуват основно децата, но тя може да засегне хора от всяка възрастова група, включително и възрастни индивиди.
  Сред страните, където не се провежда имунизация против варицела, към които спадат и    България, най висока е заболеваемостта при децата преди 10 годишна възраст, предимно между 3 и 9 години. Варицелата се характеризира с определен сезонен пик. Среща се с най-голяма честота в края на зимата и през ранната пролет (март до май), но случаи на лещенка се регистрират по всяко време на годината. В  момента най-голям е броят на заразените в Южна България – в района на Пловдив, Стара Загора, Хасково. Боледуват предимно малчуганите в детските градини и яслите, но и учениците.
  Обикновено след преболедуване от варицела човек развива пожизнен имунитет срещу нея.
  Между варицелата и херпес зостер съществува определено взаимотношение. Те се причиняват от един и същи вирус. Варицелата възниква при първата среща на неимунен организъм с вируса. При потискане на защитните сили на организма, останалата в него латентна инфекция (бавна, неактивна, тиха инфекция) се активира наново и се изявява като заболяването херпес зостер, това казват специалистите от Регионалната здравна инспекция – София област.
  До периоди като този, в който се отчита значително по-висока заболеваемост от варицела, се стига след като се натрупа голям контингент от деца, които не са преболедували въпросната шарка.  В Самоков също се регистрира висок брой на „нашарени” деца. В детските градини липсват  цели групи и единици са тези, които не са заразени.
  След поредица от сигнали на родители, чийто деца са в групи, където боледуват около 90% от децата,  потърсихме за коментар и детайлна информация от  Регионалната  здравна инспекция- София област. Д-р Маргарита Борисова, директор Дирекция „Надзор на заразните болести” потвърди високия процент на заболеваемост, но според нея не може да се говори за епидемиологична обстановка. 36 са случаите, регистрирани в Самоков за месец ноември миналата година, 24 за декември и 32 за януари. Най-масово е разпространението в детските градини. В  ОДЗ „Самоково” случаите на варицела са 12, ЦДГ „Детелина” 2 и детската градина в Говедарци 1 дете.
  Случаи на варицела има регистрирани и в 4 училища в самоковска община – ПГТ „Константин Фотинов”, СОУ „Отец Паисий”, НУ „Станислав Доспевски” и СУ „НИкола Велчев”. Характерно за заболяването, каза д-р Борисова, е, че децата боледуват и оздравяват, но при възрастните заразата протича в по-тежка форма. Не се планира да се затварят учебни заведения с цел превенция от шарката. Досега това не е правено. Община Самоков е общината  в областта с най-много болни от варицела, следвана от Етрополе.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close