Седмицата

Архангеловден е!

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил. Празникът е наричан още Архангеловден. Светецът е най-силният сред ангелите, символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Св. Архангел Михаил е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака.

Денят на Свети Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благославии.

На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

На този ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close