Интервю

Антоанета Кабадийска: „Аз харесвам Боровец лятото повече, отколкото зимата”

 

 Първата асоциация след споменаването на думата туризъм в нашия регион е Боровец. И това е съвсем естествено, имайки предвид локацията на курорта и в каква непосредствена близост е той до града ни. В края на зимния сезон настъпва време за равносметка за доста хотелиери. Една голяма част от тях приключват и затварят врати до следващия. Друга част, просто започват да планират своите оферти за лятото и да привличат гости чрез различни предложения. Във втората група спада хотел „Айсберг”, който е от малкото работещи през летния сезон и за който определението летен туризъм е пълно със съдържание.
  Мениджър на хотел „Айсберг” още от самото му отваряне е Антоанета Кабадийска. И така вече пет сезона. Висшето й образование е в съвсем различна сфера, завършила е МЕИ /Технически университет – София/, със специалност Автоматизация на производството. Но както самата тя подчертава, когато човек има желание, може да се реализира навсякъде. Целият и живот е преминал на Боровец. Работила е в чейндж бюро, на рецепция, а сега е управител. За предизвикателствата в работата, за курорта, за качеството на кадрите и туризма, разказва Антоанета Кабадийска.

 Хотел „Айсберг” е сравнително нов. Разкажете за историята му и за Вас, като част от нея.

  Хотел „Айсберг” е на пет години, това беше за нас пети сезон. Аз самата съм започнала работа в него буквално преди да се пусне, когато нямаше изградени още стаи, всичко беше на бетон. Ето защо се чувствам много емоционално обвързана с него, той ми е като едно дете, което израства пред очите ми.

 За доброто име на всеки един обект, било то хотел или друг тип заведение, от изключително значение е персоналът. Как става подборът на кадри? Усеща ли се недостиг на квалифицирана работна ръка?

  Подборът на кадрите е страшно труден. Липсват квалифицирани работници. При нас персоналът е изцяло от самоковци – такава е моята политика. За мен е важно хората от района да са с приоритет. Но през последните няколко години забелязвам нещо много интересно. Правя интервюта, като взимам данни за безработните от Общината и се оказва, че на хората не им се работи. Аз бях удивена. Говорила съм и с колеги и те също споделят това мнение. Друг основен проблем е, че младите хора не говорят руски. Защото основният капацитет от туристите са руснаците, англичаните намаляват почти всеки сезон.

 Какви туристи Ви посещават?

  Аз винаги съм държала на българския турист. Стараем се да го привличаме чрез преференциални цени и оферти за събота и неделя. Смело мога да кажа, че те са най-добрите туристи и разчитаме на тях целогодишно. Англичаните също не са лоши – идват и консумират, използват всички удобства.

 Какви са Вашите впечатления, какво се е променило през сезоните?

  За тези пет години мога да кажа, че първите два, като всяко едно начало, беше трудно. Трудностите идват, докато се стиковат нещата, докато се наложим като име. Но сега вече, последните три години мога да кажа, че непрекъснато има градация и като заетост процентът е по-висок и по-висок. Иначе сезонът мога да определя като успешен от гледна точка на посещаемостта при нас. Имаше работа.

 Имате смелостта да работите целогодишно, повечето хотелиери залагат на трите месеца зимен сезон. На какво залагате през лятото? И каква е основната разлика в това да си сезонно и целогодишно?

  За да работим целогодишно – пролет и есен правим зелени училища, през лятото идват футболни отбори, чуждестранни лагери. Правим също семинари и сватби. Организираме на желаещите туристи лов и риболов, походи в планината, конна езда. Мога да кажа, че през юли и август има много български туристи, особено от морето. Хора, предпочели планината за своя отдих в рамките на пет или седем дни. През лятото оставаме шепа работещи хотели. Аз харесвам Боровец лятото повече, отколкото зимата. На Боровец, ако дойдеш зимата и ако не си скиор, няма какво да правиш. Но ако го посетиш лятото, можеш да се разхождаш сред красивата природа и многовековните борове, сред чист въздух. Аз имам практика да организирам персонала и да ходим по планината – било то Мусала или Седемте рилски езера. Защото знам, че има хора, които живеят тук и не са запознати с това, което имаме в близост. Пък и е по-различно, когато някой турист те попита да можеш да обясниш къде се намира този заслон или нещо друго.

 За да разбереш къде се намираш и дали се развиваш, е важно да се сравняваш. Няма как да не попитам за съпоставката Боровец – Банско. Какво е вашето мнение по въпроса?

  Аз работя с израелски туристи и те, когато дойдат при нас на почивка, казват как навсякъде по техните аутобани има масирана реклама на Банско. Но, когато пристигнат на Боровец споделят, че не искат да се връщат отново на Банско. Защото там достъпът до пистите е отдалечен, а те все пак идват предимно да карат ски зимата. Опашките са големи. Тук всичко е компактно и близко. От хотела и си на пистата. Всъщност, това е, което главно интересува туристите през зимния сезон.

  А ако трябва да направите една класация на курортите Боровец, Банско, Пампорово, как ще ги подредите?

  По принцип по класацията на туроператорите, която се прави всяка година, за тази още нямам информация, но за миналата година бяхме трети. Намирахме се след Пампорово. В Пампорово направиха инфраструктура на лифта, смъкнаха го ниско до хотелите. Тази година имаха проблем с тока, което им повлия. Така че силно се надявам ние тази година да сме на второ място.
  Според мен много малко пари се дават за инфраструктура и за чистотата. Често чувам от туристите, че не е достатъчно чисто. Това не говори добре за нас. Ние например сами си правим оборка около хотела. Нашият хотел има градина, с което малко хотели могат да се похвалят. И това прави впечатление на туристите, когато идват тук.

 Връзката Самоков – Боровец – къса ли се тази нишка през годините?

  За самоковци Боровец е основен източник на доходи, прехрана и работа. За мен лично, както споменах и преди малко, е задължително кадрите по обектите да са изцяло самоковци. Но наистина Боровец се промени през сезоните. Аз например си спомням за къщичките във времето, когато ги раздаваха. Идеята беше те да са само за самоковци и да са издържани в един стил. А сега виждате какво стана – взеха ги съвсем други хора, не са еднакви и не се стопанисват. Подобни неща спират развитието на курорта в положителна насока.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close