Местен бизнес

Ангел Кенанов: ”Работата ми доставя удоволствие”

Г-н Кенанов, имал сте доста възможности за професионална реализация. Защо избрахте да се занимавате със собствен бизнес?    
Като дойде демокрацията излезе закон – да се създават фирми с предмет на дейност различен от този, който бъдещият собственик е развивал до момента. Аз бях началник на леярния цех в продължение на 35-36 години. Дърводелството е далече от металите и заради това реших да са занимавам именно с това. Вече в продължение на 14-15 години.
Каква дейност развива фирмата, която ръководите?
Занимаваме се основно с дървопреработване като от време навреме и добиваме дървесина. В началото правехме дървени въглища, но лека полека я занемарих тази дейност. Не мисля за разширяване, нито за намаляване на производството, тъй като вече съм човек на възраст.
Много ваши колеги, представители на т.нар. дребен бизнес се оплакват от ситуацията в момента. Вие какво смятате?   
Дребният бизнес 20 години е зле. Законодателството толерира по – големите предприятия, тъй като те имат възможност да упражняват влияние. Лично аз винаги съм имал поне 5 души работници. Работният процес не спира и през зимата.
Печеливш бизнес ли е дървопреработването?
Печеливш бизнес е за хората, които пряко добиват, преработват и продават. Влизането в гората е начинът, по който могат да се печелят пари. Оказа се, че вариантът с Въглищата не е особено печеливш. Освен това са въведени изисквания, на които ние в момента не можем да отговорим. Въпреки това работният процес е непрекъснат, работим и през зимата. Всички дървесни отпадъци се преработват.
Вие конкретно по какъв начин оползотворявате отпадъците?
Даваме ги на фирма, която прави пелети. Пелетите са техническо средство и намират широко приложение.
Какво сочат вашите наблюдения, намалява ли или се увеличава контрабандният добив на дървесина?
И сега и преди все се е работило нелегално. Добивът в Самоков сега не е по – голям, колкото е бил преди. Напоследък обаче се добива много качествен материал, и то в големи количества. Това не е добре за Самоков, тъй като се унищожава гората – зеленото богатство на града.  Освен санитарната сеч има и много незаконна. Има ли желание от страна на местната власт, заедно с горските може да се осъществи контрол. Като пример мога да посоча Велинград. Едно време в града се добиваха въглища. Сега там местната власт брани горите си. Извън България дървесината е много скъпа.
Обществените поръчки, които се провеждат винаги са пораждали много съмнения заради неясните правила. Каква е ситуацията в момента?  
Напоследък съм малко откъснат, но правилата при провеждането на обществените поръчки никога не са били много ясни. Прилагат се различни измишльотини, за да спечели определена фирма. В момента няма никакъв стимул от страна на държавата, който да подпомогне дребните преработватели и производители.
Финансовата и икономическа криза отразили ви се по някакъв начин?
Почуствахме кризата доста осезаемо. Едно производство винаги изисква резервни пари – и да се снабдиш с материали, а и да плащаш. Щом едно производствено предприятие е хранило 100, 200 или 3 000 човека някой има интерес то да загине. Този някой обикновено е извън България. Според мен дървата трябва да се преработват и тогава да се изнасят извън града.  Дървата не трябва да излизат от България. Това е богатство, от което трябва да се възползваме. Триците и корите от гората са пари. Производството може да бъде организирано по много и различни начини. Едно от предимствата е, че може да се ползва нискоквалифицирана ръка.
Как се изгражда в съвременните условия един успешен ръководител и мениджър?
В днешно време фирма се ръководи трудно. Малко са онези, по – млади хора шлосери, бригадири, които биха се заели с такова нещо. Начинът, по който тези хора са обучавани и възпитавани в миналото е различен.
 Какво включват бъдещите ви бизнес планове?
Имах разни планове, но се отказах. Стартирането на собствен бизнес изисква по-млад човек да го управлява. Аз съм от хората, които не могат да стоят без работа. Това ми доставя удоволствие, но все някога ще трябва да спра.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close