Злободневно

Ало, ВиК ?! “Вода гази, жаден ходи”, съотнесено към самоковци

  Постепенно и съвсем неусетно цените на всички консумативи поскъпват. Краят на годината е време за равносметка. Много от потребителите бяха ударени или от високата цена на тока или пийнаха по една студена вода, но на значително завишена стойност. Само за съпоставка-цената на кубик вода, която самоковци плащаха през лятото беше „само” 1.56 лв., а сега е 1.62 лв. Повишението от 0.06 лв. в рамките на няколко месеца дойде като предколеден подарък,наред с изравнителните сметки и писането на кубици на база.

   “ВиК Самоков”не е общинско дружество, а е пряко подчинено на София област. И противно на всички очаквания, заради основната си близост до вододайни зони, самоковци плащат една от най-високата цена на водата. Тук в пълна сила важи поговорката „Вода гази, жаден ходи”, или както преди време „Самоков 365” писа „Вода бол, ама скъпа”.

   Сега някои дружества са 100% държавни, други – 100% общински, трети са държавно-общински. В София има концесионер. Тази палитра бе постигната след предишния опит за реформа, когато целта бе децентрализация. Идеята бе всички ВиК фирми да станат общински, а след това да привличат частно финансиране чрез концесиониране на дейността и мрежите.

   За съжаление, прогнозите, че идеята за общинско ВиК в Самоков въобще ще бъде реализирана, не са никак оптимистични. Една от основните причини е проблемът за собствеността, който остава неизяснен.

   Управляващите най-накрая официално признаха, че реформата във ВиК сектора ще доведе до поскъпване на водата. След като регионалният министър Лиляна Павлова многократно отрече това, заместникът й Добромир Симидчиев обясни, че след промените ще се “премине към изравняване на цената”, което ще доведе до поскъпване на водата в някои населени места.

   Промените в закона за водите предвиждат 65-те действащи в момента ВиК дружества да се слеят в 28, като всяка област се обслужва от един оператор. Областите сами ще избират кое дружество да им предоставя услугата. Има вариант всички съществуващи на територията ВиК оператори да се обединят в холдинг.

   Цената на водата ще се увеличи в поне 22 общини, които в момента се обслужват от малки общински ВиК дружества и които ще трябва да се слеят в 11-те по-големи областни компании, показва справката на Националното сдружение на общините. За някои градове водата ще се оскъпи почти три пъти.

   Само за сравнение-в Сепарева баня водата трябва да поскъпне от 0.49 лв. за куб. м, колкото е в момента, до 1.19 лв., колкото я продава областното ВиК в Кюстендил, показват данните. Потребителите в Дупница ще минат към цена от 1.19 лв. при сегашна цена от 0.69 лв. на куб. м.

За самоковци повишението вече е факт, стойността на куб.м е 1.62 лв.

   През изминалите две седмици до редакцията на вестник „Самоков 365” достигнаха множество оплаквания от завишение на сметките за вода в следствие на писане на база и изравняване. Случвало се е едно тричленно семейство да плати за месец изразходвани 60 кубика. При положение, че не харчи повече от обикновено и лятото, при поливане на градини не е достигало такива кубици.

  Нормално ли е това? Колко кубика се полагат на едно домакинство за месец? На каква основа се изчислява на база? Защо инкасаторите не минават с месеци да отчитат водата? Какво се случва,ако човек иска да оспорва получената сметка или отказва да плати?

  В продължение на две седмици екипът на нашия вестник се опитва да намери отговор на вашите въпроси. Потърсихме за коментар шефа на самоковското ВиК дружество Венцислав Тодоров. Не успяхме да се свържем с него нито на стационарните телефони, а още по-малко на личните му. Отговорът на служителите беше заученият, че шефът отсъства от сградата или е извън града.

Телефоните на ВиК Самоков са: 0722/ 66 200; 0722/ 66 201; 0722/ 66 202

А страниците на вестника ни остават отворени по темата.

Related Articles

One Comment

  1. От 5 дена на Ярема ул. 7, N 30 няма вода, а имаме малко дете…Опитвахме се да се свържем с Ви К самоков, София/централата/, и засега нямаме резултат…
    Телефонът на Тодоров също дава само заето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close