Предприемачи

Александър Боев :”Ние сме в крак с тенденциите”

Съвсем наскоро излезе доклад на Световната банка с констатацията, че в България няма благоприятна среда, която да стимулира развитието на бизнеса. Опитахме се да разберем от първо лице как стоят нещата. В разговор с Александър Боев – собственик на магазините „Монтажи 64” и един от крупните предприемачи в района, се поинтересувахме за ежедневните трудности, които срещат той и неговите колеги.

Г-н Боев, финансовата и икономическа криза засегна доста сериозно строителството и сферата на услугите. Вече усеща ли с някакво раздвижване на пазара?

При нас има икономическо раздвижване. Реална представа за ситуацията ще придобием след настъпването на зимата, тъй като при нас бизнесът е сезонен. Броят на клиентите не е намалял статистически, но е намаляла тяхната платежоспособност. Ако преди година са пазарували за 40 лв., сега пазаруват за 20.

Някои работодатели възлагат големи надежди на програмите, по които работят Бюрата по труда. Оправдани ли са те?

Интерес към програмите на Агенцията по заетостта има. Ние също сме пуснали заявка. Проблемът е, че регистрираните безработни нямат необходимата квалификация или пък търсят работа така, че да не я намерят. Аз самият съм изпадал в положение, че обявявам работно място. Търся човек, който е регистриран безработен и се оказва, че няма време да провери вида на работното място. В общи линии, голям парадокс. Курсовете са също нещо полезно. Водят се от професионалисти с опит. Въпросът е доколко хората, които ги посещават, искат да подобрят своята квалификация. Някои от обучаващите се справят доста добре, други не. Трябва желание и от двете страни за добри резултати.

Какви са ви наблюденията, подобрил ли се е бизнес климатът в Общината?

По отношение на строителството не може да се каже, че ситуацията се е подобрила. Държи се на едно ниво. Няма големи инвестиционни проекти и това е видно за всички.

Вие опитвате ли се да промените това от позицията на общински съветник?

Сам по себе си един общински съветник не може да направи нищо. Важни са кметът и неговите виждания за развитието на Общината и местния бизнес. Дългосрочното виждане за развитието на определен регион, желанието да знаем какво искаме и по какъв начин да го постигнем, ( даже ако трябва и да жертваме нещо), води до създаването на стратегия за тази област и тя е дългосрочна. Освен очертаването на такава дългосрочна стратегия и работата по нейното изпълнение, е много важно да има приемственост. Имаме примери за неща, направени в миналото, които се отричат тотално. Това е доста жалко. Вече измина една година от мандата на сегашното общинско ръководство. За това време трябваше да се създаде някаква ориентация и да има резултати. Аз лично нямам индикации за отблъснати или върнати инвеститори. Друг е въпросът, че когато се търсят инвеститори трябва да се търси не само определен човек или фирма, а подходящо предложение.

Държавата осигурявали достатъчно стимули за малкия и среден бизнес?

Свързването на касовите апарати с Националната агенция за приходите и мерките по охраната на труда са стъпка в правилната посока. Има обаче още доста неща, за които може да се помисли . Хората, които спазват законовите разпоредби са проверявани 2-3 пъти, а пък тези от сивия сектор – не. По този начин се стимулира развитието на сивата икономика. Необходимо е да се поработи и в тази насока.

Вие лично как се справяте в тези условия, търсите ли нови пазари?

Работим на територията на общината като определени видове материали ги дистрибутираме в Ихтиман, Костенец, Долна баня. Имаме открит нов търговски обект в „Люлин”. Фирма „Монтажи 96” АД е един от основателите на „Български строителни маркети-2006”, което има свои представители във всички по – големи градове на България. Сдружението е създадено с цел подобряване качеството на услугата в нашия бранш и преодоляване на конкуренцията от страна на чуждестранните фирми. В много от областите то е търговец № 1 в България, например продажба на газобетон. Ние като сдружение продаваме два пъти повече отколкото по-големите търговци. Наскоро имахме среща с подобно сдружение, създадено преди 20 години в Словения, същото го има и в Полша. Установяваме, че се движим в правилна посока. От месец април , управител на „Български строителни маркети 2006” съм аз.

Освен в строителството фирма „Монтажи 64”има опит и в съоръженията за изгаряне на биомаса?

В България тръгна развитието на този вид отопление. Интересът се повишава. Първоначалната инвестиция е по – голяма, но в последствие се изплаща. Динамиката на горелките и съоръженията е голяма. Ние сме в крак с тенденциите.

Вие сте човек с възможности. Не ви ли се струва примамлива перспективата да се развивате в някои от по-големите градове?

Аз държа на Самоков и това е видно. При мен работят 20 човека, самоковци. Постоянно живея в Самоков и въпреки, че ми се налага да пътувам 2-3 пъти седмично в София и имам жилище в столицата, аз сутрин тръгвам от Самоков и вечер се прибирам тук. Самоков е прекрасно място за живеене за мен и моето семейство. Мои колеги, които идват да ме посещават (не само в България, а и чужбина)са на същото мнение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close