Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Aнна Вучова: „Много се вълнувам, че ще се кача на сцената на „Пирин фолк”

Анна Манова

Особено чувство на възхищение будят в мен младите хора, които са целенасочени и още от неосъзната детска възраст знаят с какво искат да се занимават, когато прекрачат в света на възрастните. И следват този път на мечтите, превръщайки ги в красива реалност. Такъв чуден пример е младата и чаровна народна изпълнителка Анна Вучова. Тя е родом от самоковското село Говедарци. Именно от местното читалище започват нейните първи стъпки в музиката, първите сценични изяви и нестихващото желание да следва ритъма на народната музика, пулсиращ във вените й.  

Младата изпълнителка преминава през школите на г-жа Даниела Георгиева и ДВГ „Медени звънчета”, следва Широка лъка и продължава отново с музика в СУ „Климент Охридски”. Анна Вучова свири на тамбура и пиано и макар да е чедо на Шоплука, най-много на сърцето й лежат Тракия и Пирин. От тези области са песните, които изпълнява с най-голямо удоволствие.  

С много финес и красота Анна си проправя път към голямата сцена, като не я възприема като самоцел, а с вяра, надежда и талант чертае собствена диря. С дуетната й половинка Валентин Адреев имат записана и заснета първа песен – „Пустият мерак”. Отново като дует ще се явят на голямата сцена на „Пирин фолк 2019” в края на месец август.

За пътя на музиката от малкото читалище към голямата сцена, за желанието да успяваш със собствени сили и да твориш красота – с музиката и с въображението си, разговаряме с народната изпълнителка Анна Вучова.

Как започнаха Вашите стъпки по пътя на музиката и как се зароди тази любов към народната песен?

Всичко започна в най- ранна детска възраст. Нямам в семейството хора, които да се занимават с музика, за да го определя като следване на техните стъпки. Когато бях във втори клас майка ми се заведе на прослушване при г-жа Даниела Георгиева. Изключително съм благодарна на нея и цялото й семейство – покойния г-н Георгиев, който винаги ще споменавам с голямо уважение, на Величка и Вели Чаушеви. Те наистина направиха много за мен и моето развитие. В началото ходех на изяви с вокалната група към местното читалище в село Говедарци. Спомням си и първата песен, с която се явих на сцена – „Цъфнало цвете шарено”. След това Даниела ми предложи да се явя на изпит преди пети клас и да бъда в музикалната паралелка под нейно ръководство в ОУ „Мит. Авксентий Велешки”. И така от 5 до 7 клас бях в тази паралелка и част от ДВГ „Медени звънчета”. Това ми даде възможност за изява в много конкурси и участия. Много хубави спомени ми връща този момент.

След седми клас кандидатствах в Широка лъка и в Кюстендил. И на двете места ме приеха, но реших, че искам да бъде Широка лъка, въпреки трудностите. И от 8-12 клас бях там. Запознах се с много интересни хора. Обстановката там е изцяло музикална и няма как да избягаш от нея. Благодарна съм на всички мои преподаватели, те са големи професионалисти. Признателна съм и на преподавателката ми по тамбура г-жа Стефка Гайдева. В момента мога да свиря на пиано и тамбура. След Широка лъка се насочих към СУ „Климент Охридски” също със специалност „Музика”. В момента обмислям магистратура, която да бъде в различна област.

Пътят на музиката определено не е лесен, макар за повечето хора да изглежда такъв. Изисква се талант. Но освен него смятам че един истински музикант или изпълнител трябва да разбира музиката и да има такова образование, за да навлезе в дълбините й.

Какво провокира днес един млад човек да избере да се занимава с фолклор?

Ако трябва да съм напълно откровена в началото бях голям почитател на Глория. Моето семейство за една Коледа ми беше подарило детски микрофон. И често си пеех пред телевизора с Глория. Не смятам обаче, че този стил музика е за мен. Разбира се, когато ходя по участия изпълнявам балканска музика – поп- фолк, сръбско, гръцко, естрада. Хората ги харесват и ги слушат. Но винаги съм предпочитала народната музика.

Забелязала съм, че всеки един фолклорен изпълнител си има любима област и тези песни изпълнява с най-голям плам и желание. Коя е Вашата любима фолклорна област?  И водите ли собствена статистика колко песни са включени в репертоара Ви?

Репертоарът ми включва много популярни фолклорни песни и песни на изпълнители, които харесвам. Имам около пет големи тетрадки със записани песни в тях. Определено като област най-много ми „лежи” Тракия, въпреки че съм от Шоплука. Харесвам много Пиринската фолклорна област също. А като имена на народни изпълнителки мога да кажа, че се възхищавам на Ваня Вълкова и Росица Пейчева.

„Пустият мерак, как да го вържеш, как? /Всеки път те хваща данък да му плащаш и ти се смее под мустак”. Това е част от припева на първата Ви записана песен, която е дуетна. Тя има и заснет клип. Как се появи творческото дуо Валентин Андреев и Анна Вучова?

Наскоро се престраших и аз да запиша песен. Стана благодарение и по покана на моя приятел Валентин Андреев. Преди това сякаш не ми достигаше смелост. Песента се казва „Пустият мерак”. Клипът го заснехме в Перник миналата есен. С Валентин сме пълна противоположност, но може би затова се допълваме и добре работим съвместно.

Тази добра съвместна работа успява да Ви класира за участие на сцената на „Пирин фолк 2019”. Какво сте подготвили?

Много съм щастлива, че сме сред одобрените. Явяваме се за втора година, като миналата не ни достигнаха много малко точки. Но това не ни обезсърчи и тази година сме на седмо място от 48 участници.

Много се вълнувам, че ще се кача най-накрая и аз на тази сцена. Даже не съм си помисляла, че е възможно. Отново сме заедно с Валентин Андреев, явяваме се като дует „Рилско цвете”. На 31 август в летния театър на гр. Сандански от 20:30 часа. Ще се представим и състезаваме в категорията за нова авторска песен. С много труд и любов направихме парчето „Родна стряха”. То е по текст и музика на Свобода Даскалова, която направи и първата ни песен. Аранжиментът е на Цветан Митев. И предходната и „Родна стряха” ги записахме при Ангел Евтимов. Много се вълнувам и силно се надявам да се представим добре.

През миналата есен излезе клип към първото парче, с което Вие се представяте пред по-широката аудитория. Необходимо ли е зад един изпълнител да бъде голяма компания, за да реализира повече песни и клипове?

Да, трябва. Определено е трудно, но ние се борим сами. През свободното време се занимаваме и с допълнителна дейност, различна от музиката. Валентин се занимава с кредити, а аз съм гримьор и консултант по красота. През останалото време ходим на участия заедно.

Всяка една жена държи да изглежда добре и полага множество усилия в тази връзка. Така че вероятно музиката и красотата се допълват идеално.

Обичам ги и двете неща. Просто с музика се занимавам от много повече време. Професионален гримьор съм от около три години. Преди това съм гримирала познати и приятелки. След това изкарах курс. Никога до този момент не съм се доверявала на някой в тази област. Истината е, че и в двете сфери се изисква да инвестираш.

През последните няколко години широка популярност придобиха различни музикални формати. Изкушавала ли сте се някога да се явите на кастинг в подобно предаване?

Не бих се явила в такъв формат. Моето впечатление е, че не ценят достатъчно българския фолклор. Гледала съм много такива предавания. В повечето случаи ако даден изпълнител се яви с народна песен го гледат странно и трудно продължава напред. За разлика от другите жанрове народната музика е много трудна, има си специфична орнаментика и повечето хора, които пеят народно могат да пеят и много други жанрове.

И на финала на нашата среща – за какво мечтае Анна Вучова и какво още да очакваме?

Мечтая да се занимавам с музика и то по-сериозно. Да имам успешни песни. Съвсем скоро имам намерение да запиша индивидуална. В момента е в процес на подготвяне. Отново за текст се доверих на Свобода Даскалова, която е истински професионалист и страхотен човек.

Най-важното нещо в този живот е да се занимаваш с това, което ти носи удоволствие и обичаш, за да не го приемаш като работа!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close