ОбществоРегионални

93 самоковски фирми са подали заявления за компенсации по схемата 60/40

Самоков 365

Почти 240 000 работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. В Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. С решение на Министерски съвет кандидатстването  е удължена до 30-ти юни, а плащанията – до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца. Националният осигурителен институт /НОИ/ е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании. Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители.

Каква е ситуацията в Самоков? В Дирекция „Бюро по труда” – Самоков има подадени 93 заявления за изплащане на компенсации на 1 285 лица. 7 от подадените заявления са анулирани поради технически причини – използван стар образец на заявление, а 4 не са одобрени поради различни причини – подадено заявление по обр.1 вместо по обр.2, включени лица за изплащане на компенсация, които не са осигурени на трудов договор и др. Фирмите са уведомени, че могат да подадат ново заявление и същите са се възползвали.

Основната част от подадените заявления за от сферата на услугите – хотелиерство и ресторантьорство, търговия, други персонални услуги, некласифицирани другаде и др.,но има също от областта на строителството и производството. Осем от фирмите, подали заявления за компенсации, са подали уведомления по чл.8 ал.1 от ПМС 55/30.03.2020 г., че възобновяват дейността си от различни дати на месец май.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close