ОбществоРегионални

93 самоковци са под карантина с днешна дата

Анелия Балабанова

В рамките на изминалото денонощие от служители на районните управления в състава на ОДМВР- София са проверени общо 390 лица, поставени под задължителна домашна карантина. 91 от тях не са били открити на съответните адреси, като случаите са докладвани незабавно в съответните районни прокуратури. Вече се налице и първите нарушения, за които има наложени глоби. 11 бяха актовете съставени на самоковци в последните дни на март.

Важно е противоепидемичните мерки да се спазват” – коментира д-р Александър Златанов. Началникът на РЗИ-София област изрази надежда заболеваемостта да остане в досегашните си, сравнително ниски стойности. При извънредни ситуации болниците имат готовност да реагират с обособени инфекциозни сектори. Под прицел са и търговските обекти, които трябва да се водят от обстоятелствата около въведеното извънредно положение. Д-р Златанов уточни, че целта не е да се налагат глоби на всяка цена, а финансовите санкции да имат превантивен и възпитателен ефект. Каква е ситуацията в Самоков по отношение на борбата с коронавируса?

Към настоящия момент 93 самоковци са под карантина, информира председателят на Общинския кризисен щаб д-р К. Ковачка. Няма как да се съобщят подробности за тези лица, но като цяло преобладават лица, прибрали се от чужбина и такива, чиято работа е свързана с транспорт и пътуване. Има предложение 14-дневният период на задължителна изолация да бъде продължен с още 14 дни. Направени са 22 изследвания за Covid-19 на хоспитализирани случаи на бронхопневмония като пробите са отрицателни.

В МБАЛ-Самоков са предприети всички необходими противоепидемични мерки, увери управителят на лечебното заведение д-р К. Ковачка. Медицинските специалисти от отделението по физиотерапия и рехабилитация са пуснати в платен годишен отпуск, съгласно препоръките на МЗ. Удължен до 13-ти април е периодът, в който ТЕЛК преустановява своята работа и това се случва предимно дистанционно. Тези мерки имат за цел да гарантират по-голямата сигурност на съответните специалисти, доколкото това е възможно. Свижданията са преустановени и близките могат да получат информация за конкретен пациент по телефона от 12.30 до 13.00 часа. Извършено е почистване и дезинфекция в махалата, а петима доброволци ще следят за стриктното спазване на карантината. „Има нарушения, но съвместно с Полицията полагаме усилия те да престанат”  – призна д-р Ковачка.

Остава отворен въпросът с хората от други населени места, които имат имоти в самоковските села. С оглед на рестрикциите в областните центрове, те предпочитат да си сменят адресната регистрация в самоковско и пътуват ежедневно до София. Това поражда основателно притеснение сред местните жители, но няма законова регламентация по какъв начин да бъде уредено. Отново в сила остава призива:”Останете си вкъщи и се пазете!”

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close