ОбществоРегионални

90 години читалище „Христо Ботев”, с. Райово

Анелия Балабанова

 „Та ти казвам българино!

Кай се, кай се в своето читалище.

Себе си занеси там, детето си.

И детето на детето си.

И посвети го в наука и култура,

понеже читалището е твоят храм.

И го почитай!

 

raiovo1-290 години на възраждане и всеотдайна, сърцата дейност на поколения читалищни дейци. Време и неуморен труд в името на това да бъде съхранена българската духовност и традиция. В съботния ден потомци от близо и далеч се събраха в Райово, за да си спомнят за началото. Дните, в които пламва искрата на просвещението и читалищната дейност. Тя гори с ярък пламък вече 90 години.

Годината е 1926. Родолюбиви и ентусиазирани учители учредяват една нова и полезна организация – народно читалище. Днес то носи името на великия поет и революционер Христо Ботев. Справка в историята показва, че за негов пръв председател е избран Благоя Балабанов. Секретар е Борис Ников, а член Стефан Илиев. Ролята на читалището в живота на селото е изключително важна. По време на официалното честване водещата Катя Янакиева – член на настоятелството очерта някои от основните моменти, белязали развитието на НЧ „Христо Ботев – 1926” през годините. „За първи път прекрачих прага на читалището едва 13-годишна по инициатива на моите лели – самодейки, а те път по инициатива на тяхната леля” – сподели тя пред присъстващите, с нескрито вълнение от тази родова приемственост.

Разгръщайки пожълтелите страници на историята, научаваме, че читалищната библиотека е набавяла книги, от които селяните се учели и откривали правдата за своя живот в произведенията на българските класици. По същото това време млади учители, които са душата на читалището организират и първите театрални представления в училището. Годината е 1931, а това е голямото събитие за селото. С всеки изминал ден пламъкът на самодейността и българщината става все по-буен и обхваща още хора. В създаденото наскоро читалище вече се провеждат и просветни събрания, на които се работи с неграмотното население. По програма в продължение на 4 години се ограмотява 30% от населението на селото. Изнасят се беседи по правни въпроси, история, география, народна медицина и др. Културното средище продължава да съществува и запазва буден духа на райовци  в най-трудните моменти. След 9-ти септември 1944 г. ръководството на читалището се актуализира и разширява дейността си. За председател по онова време е избрана Стана Петрушева – уважавана учителка с голям авторитет. Благодарение на нея се сформира нов танцов състав, но вече има и женска фолклорна група.

Театралната дейност е най-високото стъпало в развитието на всяко едно читалище. Тези по селата не правят изключение. Със своите артистични качества се открояват Радка Христова, Георги Пенов, Асен Балабанов, Катя Санкийска, Ангел Коматаров.

Ровейки в дълбините на миналото и търсейки корените на родовата и национална идентичност научаваме, че през 1948/49 г. на сцената е показана постановката „Неразделни”, с главни артисти Стана Петрушева, Станков, Елена Пенова и Тръпчев. Малко по-късно 1950/51 г.  пиесата „Върбата родила грозде” с участието на Никола Балабанов, Асен Балабанов, Николай Чучулигин, Георги Пенов заема трето място на националния преглед, а самодейците са удостоени със званието национален отличник.

През годините към читалището се развиват и различни дейности – изнасят се доклади, сказки, вечеринки. Сформиран е оркестър за народна музика с ръководител Димитър Балабанов – посветил 20 години на музиката, а по-късно наследен от Димитър Васов. Васил Машов ръководи танцовия колектив и самият той е участник в него. И други талантливи хора са записали имената си със златни букви в стремежа да оставят следа след себе си.  25 години Георги Пенов работи за издигане авторитета на читалището като ръководи танцовия състав и участва в театралния колектив. Славка Балабанова повече от 20 години развива читалищна дейност като участник в театралния колектив, хора и вокалната група. Преди две години тя бе в основата на това да се открие изложба за просветното дело в Райово. Малко са читалищата, в чиято история е имало и детска фолклорна група. НЧ „Христо Ботев – 1926” е имало такава с ръководител Жулиета Мангалджиева. Те постигат големи успехи, най-значимите от които са спечелените златен и сребърен медал на Националния събор в Копривщица.

С времето училищният салон става тесен, за да побере зажаднелите на знания и култура жители на Райово. Въпросът за самостоятелна читалищна сграда става все по-актуален. Идеята за построяването й възниква по времето на председателството на Иван Златков. Тогава секретар е Златка Белчинска, а читалищни членове – Димитър Васов, Цветанка Попова и Иван Пейчинов.

От 1984 до 1990 г. за секретар-библиотекар е избрана Галина Пейчинова. Председател отново е Иван Златков. Членове са Златка Белчинска, Георги Васов, Стана Никова, Йордан Додов и Васил Пейчинов. През 1989 г. незабравим спомен оставят актьорите в пиесата „Една калория нежност”. Това е и последната пиеса, изиграна на родна сцена. Работите по новата сграда завършват през 2010 г. под председателството на Ели Смерикарова и секретар-библиотекар Ани Игнева. Тогава е открита и пусната в експлоатация сградата. Хората, благодарение на които го има този дом на културата са Георги Янакиев, при който през 1979 г. започва строителството и се стига до покрива на сградата. По времето на кмета Васил Петров Пейчинов е поставена дограмата, а при Васил Лазаров Пейчинов се завършва сградата, която придобива сегашния си облик. Гордост е богатата библиотека с над 10 хиляди тома  литература. Има стая за тенис на маса и помещение за танци.

Днес истинските будители са хората, които с уверени крачки продължават по този трънлив път. Голяма част от тях се изявиха на сцената – ДВГ „Райски гласове” и децата – надеждата за утрешния ден. Формация „Настроение” от село Ресилово със солист Спаска Борисова зарадваха присъстващите със свои изпълнения. Официални гости на тържеството по повод юбилея бяха кметът Вл. Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова, Пепа Георгиева – гл.експерт „Култура” и кметът на Райово Васил Васов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close