РегионалниСамоков

9 900 лв. струват информационните брошури от Общината

Анелия Балабанова

С две питания започна проведеното в четвъртък /22-ри март/ заседание на ОбС-Самоков. Още в самото начало на сесията Васил Зашкев се поинтересува какъв е редът за ползване на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” и дали с оглед на богатото наследство на самоковската художествена школа тя се ползва рационално и по предназначение. В отговор кметът Вл. Георгиев заяви, че галерията се ползва от ГИМ-Самоков. „Преди години в нея нямаше дори постоянна експозиция” – коментира той като заяви в допълнение, че във фоайето на галерията и първа зала се организират и представят изложби с творби от собствения фонд на музея или гостуващи външни изложби, включени в културния календар на музея.

През 2017 г. гостуващите външни изложби бяха с творби на Захари Каменов – носител на наградата „Захари Зограф” за 2017 г., Иван Шуманов, Центърът по тракология „Проф. Александър Фол”, „Поезия без думи” с възпитаници от школата на Бойко Павлов, Ясер Арафат – живот и дело” и „Палестина – святата земя”, Национален конкурс за фотография „Анастас Карастоянов”. Ползването на залите става с писмена заявка, депозирана в ГИМ-Самоков. Таксите са определени в Наредба 12 на Общински съвет- Самоков. Отправеното питане от общинския съветник беше по повод интерес от страна на местни творци, които са имали желание да ползват галерията.

В съвсем друга насока бяха въпросите, отправени от Ирена Гелова – представител на ПП ГЕРБ в местния парламент. Тя се поинтересува затова какъв е тиражът на отпечатаните рекламни материали, изпращани със съобщенията за местните данъци и такси. Също така каква е сумата от общинския бюджет за изготвянето, изпращането и отпечатването на материалите. Не на последно място коя фирма ги е изготвила и спазен ли е Законът за обществените поръчки. От предоставения отговор стана ясно, че тиражът е съобразен с броя на данъчно задължените лица в Самоков и е 45 000 бройки. Единичната цена на всяка от тях е 0.11 лв. като за отпечатването на брошурата е използвана рециклирана хартия. Общата стойност на услугата, включваща печат и дизайн е 9 900 лв. Изпълнител на услугата е Крум Домишляров.

От думите на кмета стана ясно, че съгласно разпоредбата на чл.20, ал.4, т.5 от Закона за обществените поръчки за доставки и услуги до 30 хил. лв. възложителите могат да докажат разхода само с първичен документ, без да е необходимо сключването на писмен договор. Той поясни, че за разпространението на брошурите не са извършени допълнителни разходи, тъй като същите са изпратени заедно с годишните данъчни декларации. Информационните материали се издават и разпространяват за улеснение на гражданите с цел получаване на информация и отговори на най-често задаваните от тях въпроси. Касаят сроковете и видовете декларации, които трябва да бъдат подавани, електронните услуги, които могат да се ползват, сроковете и начините за плащане на задълженията, предприетите мерки за спокойствие и сигурност, както и съвети и препоръки как да опазим околната среда. „За нас е важно да достигаме до възможно най-широк кръг от заинтересовани лица, да отговаряме на техните очаквания и потребности, създавайки различни начини за получаване на обратна връзка” – заяви още кметът Георгиев като уточни, че при желание всеки би могъл да се откаже писмено от получаване на хартиените брошури. За първи път издължилите се до края на април ще участват в томбола. „Възприехме тези добри практики от някои институции и органи на местната власт.” – обясни градоначалникът. На база на тези брошури Общината през 2016 г. беше отличена за участието си в конкурс за добри практики на Института за публична администрация и получи награда в категория открито управление, а през 2017 МРРБ, заедно с други министерства и европейски институции отличи Община Самоков с европейски етикет за иновации и добро управление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close