ОбществоРегионални

9-годишният Кристиян Тодоров извади кръста в Долна баня

Любо Кузев

За трета поредна година навръх големия християнски празник Богоявление, наричан още Йордановден, голямо мъжко хоро се виеше в ледените води на река Долнобанска Бистрица.

Традицията бе спазена, благодарение на ловците на 120- годишното Ловно-рибарско сдружение “Сокол – 1898” в Долна баня, с председател Станислав Рименов, както и на рокерите от местния Офроуд клуб, с председател Костадин Тодоров и техни приятели и съмишленици. За целта бе заприщена с голям бент водата в реката до църквата, където след великия Богоявленски водосвет и освещаване на водата, именно тук във вира енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров хвърли Божия кръст.

55 деца, младежи и мъже се хванаха на многокатовото празнично хоро, облечени в народни носии и порещи 5 см. лед, изпълнявайки местни хороводни песни и скандирайки: “Българи-юнаци!” А пък хилядното множество, окупирало буквално двата бряга на реката, ги окуражаваше с бурни ръкопляскания и възгласи.

След тържествената Василиева Литургия в енорийската църква “Успение на Пресвета Богородица” на реката бе отслужен и извършен и Великия Богоявленски водосвет за здраве и благополучие. С тържествен звън на църковните камбани тръгна и литийното шествие до река Долнобанска Бистрица за празничния ритуал по хвърляне на Божия кръст.

Деветгодишният Кристиян Костадинов Тодоров – ученик в трети клас, син на шефа на долнобанския Мото Офроуд клуб и внук на заместник кмета на община Долна баня инж. Красимир Тодоров, имаше честта тази година да извади от ледените води Божият кръст и да получи благословията на отец Пламен Димитров. Той бе облечен в специална църковна роба, донесена от река Йордан в Йерусалим, след което получи и специалния подарък от църковното настоятелство – 50 лева, риза, кърпа и чорапи.

Мъжкото хоро продължи и на брега край запаления огън и всички се стоплиха с греяно червено вино.

Празничната веселба на участниците в празничното хоро и техните приятели и съмишленици продължи почти до полунощ в елитна местна механа, където всички се веселиха под звуците и песните на оркестъра на Кирил Велчев и неговия екип – Христина Конярска, Владимир Ковачев и Иван Спасов.

Многокатови хора, песни и танци се редуваха след наздравиците и поздравите, богатата празнична трапеза и още по-вкусните мезета и ловджийски гозби, специално приготвени от топ готвача и ловец Владимир Герасимов.

В този ден пък ромите от рилския град, както повелява тяхната традиция, хвърлиха в реката грижливо вързаните дрянови сурвачки от празника Банго Василий и събраните от празничната трапеза кости от новогодишната гъска или пуйка, за да отнесе водата всичко лошо и да им върви по вода през новата година с много здраве и щастливи дни.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close