ОбществоРегионални

9-тото Balkan Offroad Rallye стартира от Самоков на 14-ти септември

Самоков 365

От 14-ти до 20-ти септември ще се проведе деветото издание на Balkan Offroad Rallye в България. Международният оф-роуд маратон привлича участници от цяла Европа с мотоциклети, ATV, бъгита, джипове и камиони, който в продължение на една седмица ще се борят с трасе, дълго над 2000 километра, по голямата част от които – състезателни отсечки.

Balkan Offroad Rallye по традиция ще предложи състезание „2 в 1”, тъй като има два отделни състезателни класа – „крос-кънтри” и „екстремен”. Първият, който е по-масов, е открит за всички типове състезателни машини, като предлага скоростна надпревара по черни пътища, в стила на големите пустинни маратони като „Дакар” и „Пътя на коприната”. Екстремният клас от своя страна е отворен само за 4х4 автомобили, като предлага тежки трасета, с преодоляване на кални и водни препятствия.

Balkan Offroad Rallye 2019 отново ще прекоси България от запад на изток, с уникални трасета в Рила, Родопите, Средна гора, Тракийската низина, Странджа и Добруджа. Надпреварата ще започне с официален старт в центъра на Самоков на 14 септември, като първият бивак на ралито е в Боровец. След обиколка на горите в района, керванът продължава пътя си към Старосел, където ще е вторият лагер. В средата на седмицата, участниците ще се отправят към Шкорпиловци, където, на самия бряг на Черно море ще бъде и финалът на 20 септември.

Три седмици преди старта, над 100 са подадените заявки за участие в Балканския оф-роуд маратон. Най-многоброен е класът на крос-кънтри автомобилите, където се очакват около 40 машини. Няколко шампиони от различните години ще са на старта, сред които и миналогодишният победител Константин Чолаков, с навигатора си Ивайло Жеков и техния прототип Toyota Hilux. Вторият по брой участници е класът на SSV-бъгитата, където се очакват почти 30 машини, включително и шампионите от 2015 година Цанко Цанков и Зорница Тодорова (Can Am). Близо 20 мотоциклета и ATV-четириколки и три камиона допълват крос-кънтри кервана, а 15 машини ще се борят с тежките трасета на екстремния клас.

Balkan Offroad Rallye за втори път ще има и категория Discovery. Тук участниците ще могат да усетят вкуса от състезателните трасета, но без безмилостното темпо на хронометъра. В приключенския клас има записани близо 10 екипажа.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close