Самоков

80 години Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови”

Анна Манова

20161111_111039

На 11 ноември Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови” чества своя 80-годишен юбилей. Хубавото и нетипично топло време позволи тържеството по повода да се състои на открито, в двора на Дома. Самият ден беше и празничен по православния календар, защото се отбелязва Св. Мина, закрилникът на семейството.

Това е сериозна годишнина, която говори за една традиция в социалната сфера, която дава надежда и алтернатива за голям брой възрастни хора, останали по една или друга причина без дом и семейство. Историята на Дома е пряко свързана с дарителството, което от своя страна се обуславя от историческите обстоятелства на своето време, но и на универсални черти и същност. А през годините възрастните хора са натрупали солидно количество мъдрост, лишават се от прикритост и суета и ако се замислим са неизчерпаем извор на спомени, факти, поуки за живота като цяло. „Да вземем поука от възрастните хора, които също като децата заслужават да ги обичаме, уважаваме и засипваме с внимание”, с тези думи красивата водеща Ралица Стоянова откри тържеството на Дома и даде ред на водосвета за здраве, извършен от Отец Георги.

Официални лица, присъстващи на юбилея бяха кметът на Общината Владимир Георгиев, председателят на ОбС – Самоков Силвия Стойчева, зам.- кметовете Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов, секретарят Ангелина Вангелова, представителят на Агенция за социално подпомагане Николина Иванова. Дошли да уважат празника на Дома бяха и народният представител д-р.  Красимира Ковачка и общинският съветник Светлана Атанасова.

20161111_114202

За да поздрави своите официални гости, домуващи и всички присъстващи взе думата и директорът на социалното заведение Виолетка Павлова. „Поводът е наистина вълнуващ. Един впечатляващ юбилей. Защото нашата институция напълно отговаря на думата дом. Стремим се да помагаме на живеещите тук да се чувстват наистина добре. Искаме да компенсираме с грижи липсата на семейството. Не е леко да се намерят правилните думи за болката и носталгията по родния дом. Най-важно е любовта към потребителите и добро отношение. Грижим се да осигуряваме уют и ежемесечни чествания по повод различни празници. Екипът ни познава не само нуждите на всеки един, а и желанията, надеждите  и мечтите му”, подчерта Павлова, която е директор на Дома от 2004 година. Пръв директор на заведението е Атанас Перниклиев.

Кметът Георгиев също се изказа положително за условията и вида на предлаганата социална услуга. Той подчерта, че въпреки катаклизмите и проблемите Домът е устоял и се е развивал в различни времена и днес със сигурност можем да кажем, че е най-доброто социално заведение в цяла София област. Кметът подари на директорката една икона на Св. Мина, закрилник на семейството. И до днес Община Самоков полага грижи за поддържане на доброто състояние на тази институция.

Основите на Дом за стари хора „Сем.д-р Калинкови” са положени в далечната 1928 година, благодарение на дарителите Екатерина Хаджигеоргиева Сребърникова – Калинкова, родена в Самоков и по заръка на съпруга й д-р Георги Калинков, виден политик, общественик, дипломат. Той дарява сумата от 200 хил. лв. за построяване на място за възрастни и немощни хора. А теренът за построяването е дарен от Община Самоков. Сградата е завършена и обзаведена през 1935-1936 година. Домът носи името на дарителите. След  смъртта си Екатерина оставя на Дома и къща си в София. Капацитетът му е 80 души. През 1991 година се получава разрешение за строителство на новата част на дома и капацитетът се увеличава на 120 души. През 2007 година, по време на кметуването на Николов с решение са отпуснати 954 188 лв. за основна реконструкция на фасадата, както и за цялостен ремонт вътре. Строителните дейности са завършили през 2010 година. Принос за утвърждаване на авторитета на Дома и подобряване на условията в него има и Пит Майер, чиято паметна плоча се намира в предната част на двора.

По повод 80—годишния юбилей беше открита и паметна плоча на дарителите – сем. Калинкови, намираща се на фасадата на социалното заведение.

20161111_114559

Празненството продължи с поздравителен адрес от името на председателя на Агенция за социално подпомагане Цветан Василев, изчетен от Николина Иванова. Поздравления по повод годишнината бяха подготвили и от Клуб на пенсионера, намиращ се в Четвърти квартал. Празникът беше уважен и от правнучката на дарителите Клавдия Рогачева. Изпълнения бяха подготвили Мартина Дибекова от читалище „Светлина”, село Белчин, гласовитите „Медени звънчета”на Даниела Георгиева и танцьорите на Стоян Димитров от село Говедарци.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close