Култура

8-ми март – Денят на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8- ми март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени  постижения на жените.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Източна ЕвропаРусия и страните от бившияСъветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колегите-жени). В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Денят е официален празник в Албания,АрменияАзербайджанБеларусБосна и ХерцеговинаКамерунКазахстанКитай,КиргизстанКубаРепублика Македония,МолдоваМонголияПолшаРусияСърбия, Грузия,ТаджикистанУкрайнаУзбекистан,Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените. В Босна и ХерцеговинаБразилияХърватияУнгарияРепублика МакедонияЧерна гораПолша,РумънияБългарияСловения и Сърбияпродължава обичаят мъжете да подаряват цветя на жените. Жените понякога получават подаръци от техните работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителите си.

В страни като Португалия е обичайно, вечерта на 8 март, жените да празнуват в женски партита или вечери. Днес, женските групи организират многобройни събития по света. Глобалната женска организация „Аврора”, поддържа свободен регистър в интернет, на който се отбелязват различните събития.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close